Belgische overheid controleerde al 169 Facebook-profielen in 2013

© Belga

De Belgische overheid heeft Facebook dit jaar al 150 keer gevraagd om informatie over gebruikers door te spelen. In totaal wou de overheid 169 Facebookers natrekken.

Facebook heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar al 150 aanvragen gekregen van de Belgische overheid om gebruikersgegevens door te spelen. Die aanvragen hadden betrekking op 169 profielen van gebruikers in België. Dat meldt de sociaalnetwerksite in zijn eerste “Global Government Requests Report”, een rapport dat transparantie biedt over het aantal aanvragen van nationale overheden om toegang te krijgen tot gebruikersgegevens.
Facebook is in zeventig procent van de gevallen minstens gedeeltelijk ingegaan op de verzoeken van de overheid. “We onderwerpen iedere aanvraag zeer nauwkeurig aan de wetten en aan onze eigen voorwaarden, en verwachten voor ieder verzoek een uitgebreide beschrijving van de wettelijke en feitelijke grondslag van het verzoek”, aldus Facebook. “Als we genoodzaakt zijn om te voldoen aan een verzoek delen we vaak alleen de meest basale informatie, zoals de naam.”

Hoog aantal Belgische aanvragen

Overigens ligt het aantal aanvragen van de Belgische overheid opvallend hoog in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland, dat in de eerste zes maanden van dit jaar slechts elf keer een verzoek aan Facebook had gericht.

Het land dat de meeste aanvragen bij Facebook heeft ingediend is de VS (11.000 tot 12.000), gevolgd door India (3.245) en het Verenigd Koninkrijk (1.975). In totaal worden in het rapport 71 landen vermeld, die samen meer dan 25.000 aanvragen hebben ingediend over zowat 38.000 accounts.

PRISM-schandaal

Het eerste rapport van Facebook over het aantal overheidsaanvragen komt er in de nasleep van het PRISM-schandaal, dat door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden aan het licht werd gebracht. Volgens zijn informatie heeft de Amerikaanse inlichtingendienst NSA rechtstreeks toegang tot de servers van verschillende websites, waaronder Facebook, en kan het zo wereldwijd het internetgedrag van gebruikers controleren.

Maar de sociaalnetwerksite ontkent dat er een verband bestaat met de bekendmaking van deze cijfers. “Facebook was al eerder van plan dit rapport te verspreiden. Het PRISM-verhaal heeft hier niets mee te maken”, zegt Damaris Beems van 7N60 Communicatie namens Facebook. (Belga/MI)

Partner Content