Belgische overheid vraagt vaker data op bij Facebook

© Thinkstock
Pieterjan Van Leemputten

De Belgische overheid klopt vaker aan bij Facebook om toegang te krijgen tot gegevens of om bepaalde inhoud te laten verwijderen. De sociale netwerksite gaat meestal in op het verzoek.

Facebook kreeg in de eerste zes maanden van dit jaar 209 keer een verzoek van onze overheid (inclusief politiediensten, gerechtelijk onderzoek enz…). Het gaat daarbij over informatie over in totaal 246 accounts. In 56,94 procent van de gevallen gaat Facebook ook in op die verzoeken.

Dat is een stijging van ongeveer een kwart als we de cijfers vergelijken met de laatste zes maanden van 2013. Toen ging het om 154 verzoeken over 196 accounts. Toen werkte Facebook in 64,94 procent van de gevallen mee. Hoe de verhouding is tussen data die wordt opgevraagd en data die moet worden verwijderd is niet bekend.

De sociale netwerksite brengt de cijfers zelf naar buiten in zijn halfjaarlijks Global Government Request Report, een verslag dat vergelijkbaar is met Google’s Transperancy Report. Met die informatie willen de bedrijven aan hun gebruikers tonen hoe vaak een overheid in de privégegevens van burgers neust. Al weet de persoon in kwestie uiteraard niet of zijn of haar account wordt onderzocht.

Wereldwijd kreeg Facebook het afgelopen half jaar 34.946 verzoeken, een stijging van 24 procent ten opzichte van de laatste zes maanden van 2013. Het aantal verzoeken om materiaal te censureren steeg met 19 procent. Facebook verwijst daarvoor naar lokale wetgevingen die vaak strenger zijn dan de regels die Facebook zelf hanteert.

Uiteraard zorgt dat in praktijk vaak voor vreemde situaties. Zo treedt de netwerksite vaak niet op tegen gruwelijke video’s van onthoofdingen of ander geweld. Maar reageert het wel zeer puriteits wanneer het gaat om bloot op zijn pagina’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content