Belgische overheid vroeg in 2013 informatie over 365 Facebookgebruikers

De Belgische overheid heeft in 2013 304 keer aan Facebook gevraagd om informatie door te spelen over gebruikers. De informatieaanvragen hadden betrekking op 365 profielen.

De Belgische overheid heeft in 2013 304 keer aan Facebook gevraagd om informatie door te spelen over gebruikers. De informatieaanvragen hadden betrekking op 365 profielen. Dat blijkt uit het Global Government Requests Report van de sociaalnetwerksite.

De informatieaanvragen van de Belgische overheid waren netjes verdeeld over de twee jaarhelften: 150 tussen januari en juni, 154 tussen juli en december. In het merendeel van de gevallen gaf Facebook ook gehoor aan de aanvragen.

In de eerste jaarhelft werd in 70 procent van de gevallen minstens een deel van de gevraagde informatie verstrekt, in het tweede semester kwam het percentage uit op 64,94.

Het aantal aanvragen van de Belgische overheid ligt trouwens beduidend hoger dan in Nederland, waar in 2013 slechts 23 keer een verzoek werd gericht aan Facebook over in totaal 28 gebruikers. In de Verenigde Staten werd Facebook door de overheden in totaal circa 24.000 keer om informatie gevraagd en in zo’n 80 procent van de gevallen gaf het sociale netwerk daar ook gehoor aan. Het gaat daarbij voornamelijk om informatieverzoeken die te maken hebben met een strafrechtelijk onderzoek.

Het is het tweede Global Government Requests Report van Facebook. De sociaalnetwerksite wil op die manier meer openheid geven over de gang van zaken na de berichten dat de Amerikaanse spionagediensten mensen in de gaten houden via websites en sociale netwerken. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content