Belgische pc-verkoop blijft dalen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In het eerste kwartaal kromp de verkoop van pc’s in ons land met …

In het eerste kwartaal kromp de verkoop van pc’s in ons land met 7,4 procent vergeleken met vorig jaar.

In totaal werden in het eerste kwartaal 394.091 pc’s verscheept tegenover 425.509 in dezelfde periode in 2011. Daarmee lijkt de negatieve trend van vorig jaar – over heel 2011 is sprake van een krimp met 10 procent – zich verder te zetten. Dat blijkt uit cijfers van Gartner die Data News kon inkijken.

De verkoop in ons land daalt trouwens opmerkelijk meer dan het gemiddelde in West-Europa (-3%) en in Frankrijk (-3,9%) In andere buurlanden zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt wél opnieuw met groei aangeknoopt (respectievelijk +7,1% en +2,4%).

Marktleider blijft ook dit kwartaal HP dat de daling tot 1,4% kan beperken. Nummer 2, Dell, gaat forser achteruit (-14,4%), terwijl Lenovo als een van de weinigen een goede zaak doet: al is die stijging met 27,9% grotendeels te herleiden tot de overname van Medion, dat in ons land bekend is als ‘huismerk’ van Aldi-pc’s. Na rampjaar 2011 krabbelt Acer voorzichtig weer uit het dal (+1,1%). Apple rondt de top-5 maar moet toch een daling van 2,2% incasseren. Tablets zijn voor alle duidelijkheid niét meegerekend in deze cijfers, wat de aanhoudende daling in de pc-verkoop allicht op z’n minst deels compenseert.

Volgens de analisten van Gartner daalt de verkoop van consumenten-pc’s net iets meer dan die van zakelijke computers. Opmerkelijk is overigens dat over heel West-Europa de verkoop van desktop-pc’s wel stand hield (+0,3%), volgens Gartner door een verhoogde vraag in de professionele pc-markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content