Belgische Privacycommissie blij met Europees Facebookarrest

© iStock

In een reactie op de uitspraak van het Europees Hof over data-uitwisseling met de VS zegt de Privacycommissie verheugd te zijn met de uitspraak. De Europese koepelorganisatie wil een snelle oplossing.

Volgens de commissie toont het arrest aan dat de acties van de nationale toezichthouders in de Europese lidstaten belangrijk zijn om privacygeschillen vast te stellen.

Het standpunt komt er gelijk met het standpunt van de Werkgroep 29 (Article 29 Working Party), dat de privacycommissies van de verschillende lidstaten verenigt. Die roept de lidstaten en Europese instellingne op om zo snel mogelijk met de VS aan tafel te gaan om tot een oplossing te komen.

Snel is al voor eind januari. Als er tegen die tijd geen gepaste oplossing is uitgewerkt dan zal de Werkgroep 29 “de nodige en gepaste acties ondernemen, die kunnen bestaan uit gecoördineerde acties”, al gaat de groep niet verder in detail.

Het arrest van het Europees Hof van Justitie stelde op 6 oktober dat de VS niet langer een zogenaamde safe harbor of veilige haven is voor Europese persoonsgegevens. Dat maakt dat lidstaten binnenkort individueel kunnen beslissen dat het ongepast is dat gegevens zomaar naar de VS worden verzonden. Iets wat vandaag door verschillende webdiensten, zoals Facebook, wordt gedaan, maar wat ook impact kan hebben op andere bedrijven die diensten aanbieden in beide regio’s.

De Belgische Privacycommissie beseft dat het arrest ook veel vragen oproept over de toekomst. Daarom wil het op 27 november een forum organiseren voor advocaten, juristen en academici om de gevolgen te bespreken en mee aan een oplossing te werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content