Belgische robotica is big in Japan

. © .

Het Oostendse QBMT heeft in Japan een groot contract gesloten om de software van zijn robots te leveren aan de multinational Dai Nippon Printing.

QBMT is vooral bekend van de humanoïde robot Zora. De afgelopen 18 maanden zette het bedrijf meer dan 150 van deze machines in bij rusthuizen, ziekenhuizen, scholen voor leerlingen met autisme, maar ook in hotel Mariott in Gent kan je de robots terugvinden waar ze assisteren in repetitieve taken.

Voor de zomer kwam er interesse vanuit het Japanse Dai Nippon Printing (DNP), dat in 2014 zijn eigen robotica-afdeling oprichtte. Daarbij ontstond de interesse om de Zora-software met de eigen robots te gaan gebruiken. De deal zou voor QBMT een omzetgroei van drie miljoen tegen 2016 betekenen. Dat maakt van Japan meteen een van de grootste afzetmarkten voor het bedrijf.

“Onze sterkte ligt momenteel vooral in de software die robots aanstuurt in allerhande taken”, zegt Fabrice Goffin, bestuurder bij QBMT. “De interesse van DNP zit ook vooral in de ZORA software die we afgelopen vier jaar hebben ontwikkeld in onze kantoren van Oostende en Diepenbeek.”

Tegen december wil QBMT ook een eigen assemblagelijn opzetten in België. Naast Zora zal het bedrijf een nieuwkomer bekendmaken die zich zal toespitsen op de thuismarkt. Dienstrobotica wordt volgens het bedrijf de nieuwe technologietrend en het Belgische duo maakt alvast de pioniersrol waar.

Momenteel is Goffin samen met medebestuurder Tommy Deblieck in Japan waar het contract wordt ondertekend maar tegelijk ook wordt gekeken hoe de software kan werken op andere robots. Momenteel stelt QBMT 22 mensen tewerk maar intussen denkt het bedrijf na over een uitbreiding naar Australië en de VS nu ook uit die regio’s interesse komt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content