Belgische ServersCheck ‘checkt’ nu ook zendmasten van mobiele operatoren

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het Leuvense technologiebedrijfje ServersCheck heeft vandaag een nieuwe BTS-monitoring oplossing voorgesteld op ITU Telecom World. “Uniek is dat de bewakingstool de eindgebruiker simuleert”, aldus ceo Maarten Van Laere.

Het Leuvense technologiebedrijfje ServersCheck heeft vandaag een nieuwe BTS-monitoring oplossing voorgesteld op ITU Telecom World. “Uniek is dat de bewakingstool de eindgebruiker simuleert”, aldus ceo Maarten Van Laere.

Het is niet gemakkelijk om als Belgisch bedrijfje op te vallen tussen al het telecomgeweld in Genève. Dat weet ook Maarten Van Laere, die deel uitmaakt van de Belgische FIT-delegatie in Zwitserland. Toch opteerde de Leuvenaar voor Telecom World om zijn nieuwste product voor te stellen aan pers en publiek.

De BTS Monitoring Solution van ServersCheck bouwt verder op de software voor serverruimte-monitoring die eerder al op de markt kwam, met dat verschil dat het nu ook mogelijk wordt om de prestaties en de omgevingsfactoren van zendmasten en base tranceiver stations op te volgen.

“Nokia en Ericsson hebben gelijkaardige producten op de markt hoor, maar wat ons uniek maakt is dat we de eindgebruiker simuleren”, klinkt het. “Dit stelt operatoren in staat om na te gaan of alle spraak- en datadiensten te allen tijde optimaal functioneren. Want het is niet omdat een BTS-station operationeel is, dat er niets kan foutlopen. Nu zijn het vaak de klanten die als eerste een probleem opmerken, maar als je vanuit het perspectief van de eindgebruiker de telefoon-, sms en 3G dataconnecties voortdurend aan tests onderwerpt, kan dat probleem verholpen worden.”

ServersCheck telt wereldwijd al 3500 klanten. Onder meer Facebook MacDonalds en Yahoo maken gebruik van de Leuvense soft- en hardware voor het bewaken van hun serverruimtes. Nu ook de cruciale onderdelen van mobiele netwerken kunnen bewaakt worden, hoopt het bedrijfje aan schaalvergroting te kunnen doen.

“Ons eerste project is in Frans-Polynesië”, besluit de ceo. “Daar moeten alle eilanden gsm-dekking hebben, en staan er op alle eilanden masten en base tranceiver stations. Zo kom je al snel aan grote aantallen. En hier op ITU is er al concrete interesse van een Iraanse operator, die minstens 500 units nodig heeft voor zijn zenderpark.”

Om één station uit te rusten met de BTS-oplossing, moet er 5700 dollar op tafel gelegd worden. ServersCheck heeft een kantoor in België, Singapore en Montréal. De subcontractors niet meegerekend, werken er een tiental mensen voor wat intussen alweer de derde succesvolle start-up is van Maarten Van Laere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content