Belgische smartphoneverkoop daalt voor het eerst

In de laatste drie maanden van vorig jaar zijn er voor het eerst minder smartphones verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat schrijft De Tijd op basis op basis van GFK-cijfers.

In de laatste drie maanden van vorig jaar zijn er voor het eerst minder smartphones verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat schrijft De Tijd op basis op basis van GFK-cijfers. Over het hele jaar genomen steeg de smartphoneverkoop tot 2,355 miljoen stuks of vijftien procent meer dan in 2012. Maar tussen oktober en december daalde de verkoop met twee procent (in aantallen) of zelfs met vijf procent op basis van omzet. Dit terwijl de eindejaarsperiode doorgaans zorgt voor een piek in consumentenelektronica.

Als een van de verklaringen haalt GFK aan dat Telenet in 2012 nog acties voerde met gesubsidiëerde smartphones, maar dat in 2013 niet herhaalde. Gemiddeld geeft de consument 320 euro uit aan een smartphone, twintig euro meer dan een jaar geleden.

Tablets: meer en goedkoper

De tabletmarkt doet het wel nog goed. Met een toename van 72 procent telt ons land nu anderhalf miljoen tablets. Hier daalt de gemiddelde prijs wel van 400 naar 306 euro. Dat heeft deels te maken met de brede populariteit van het toestel, zoals we sinds enkele jaren bij smartphones zien. Maar ook het feit dat er vandaag meer (en dus goedkopere) tablets op de markt zijn speelt daarin mee.

GFK merkt op in De Tijd dat Microsoft het op de tabletmarkt bijzonder goed doet met tien procent van alle verkochte toestellen in het laatste kwartaal. De iPad doet het nog steeds drie keer beter, maar het geeft wel aan dat Microsoft ondanks zijn late aankomst op de tabletmarkt niet het kneusje van de klas is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content