Belgische softwarebedrijven, verenigt u!

Agoria, de federatie van de technologische sector, heeft voorbije zomer ISV Platform opgericht. Dat heeft als bedoeling de Belgische softwarebedrijven te verenigen. Zou eendracht nog macht maken?

Agoria, de federatie van de technologische sector, heeft voorbije zomer ISV Platform opgericht. Dat heeft als bedoeling de Belgische softwarebedrijven te verenigen. Zou eendracht nog macht maken?

Sinds deze zomer zijn zo’n 20 Belgische softwarebouwers – lees: geen ‘op maat’ applicatieontwikkelaars – door Agoria verzameld onder de vlag van ISV Platform. Onder meer BSB, LMS, Callatay & Wouters, Real, Exact, Selligent, enz. “Wij richten ons enkel oop bedrijven die Belgische intellectuele eigendomsrechten bezitten”, onderstreept André Lejeune, ceo van Selligent en voorzitter van de vereniging. Hij geeft toe dat net dat wel een rem kan zijn op de uitbreiding van de vereniging: het zou gemakkelijker zijn om bijvoorbeeld ook de Amerikaanse softwarefirma’s toe te laten.

Lejeune erkent dat bepaalde bedrijven nog niet aangesloten zijn bij ISV Platform, zoals onder meer Iris, Systemat, Babel of Arinso (nu onder Britse vlag). Bart Meert, coördinator van het project bij Agoria, schat dat er zowat 80 à 100 potentieel geïnteresseerde bedrijven bestaan voor dit initiatief. Aansluiting bij ISV Platform is gratis voor Agoria-leden. Niet-leden moeten een inschrijvingssom betalen.

Om te beginnen organiseert ISV Platform informatiesessies, met name over ‘software reengineering’ en, deze week nog, over intellectueel eigendom. Volgend jaar plant Bart Meert 4 evenementen, verspreid over het jaar. Maar André Lejeune is ambitieuzer. “ISV Platform maakt het in een eerste fase mogelijk om ervaringen uit te wisselen, om te vermijden om dezelfde fouten te maken of het wiel opnieuw uit te vinden. Maar ik hoop erop een ‘cluster’ te creëren die kan uitdraaien op partnerships of zelfs op gezamenlijke ontwikkelcapaciteit. Misschien kunnen we op een dag een ‘suite’ creëren in de plaats van veel toegespitste oplossingen. We staan slechts aan het begin. Ik hoop op volle kracht te zijn tegen het 2de kwartaal van 2008.” Lejeune denkt ook aan ander initiatieven, onder meer op Europees niveau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content