Belgische StartupBus scoort in Keulen

StartupBus © .

De eerste Belgische StartupBus was een succes. Na 72 uur rijden namen de Belgische teams het op tegen andere Europeanen. Organisator Steven Beeckman blikt tevreden terug.

Een bus door België, Nederland en Duitsland waar je op 72 uur een startup bedenkt, tegen elkaar pitcht om het uiteindelijk tegen teams uit andere landen op te nemen. Eindbestemming: de Pirate Summit in Keulen waar jonge ondernemers en geldschieters elkaar tegen het lijf lopen. Doel: leren wat het is om te ondernemen, iets snel op poten te zetten en liefst ook de juiste contacten leggen om je plannen te verwezenlijken.

“Het was een indrukwekkende reis met interessante stops. In Hasselt namen we het op tegen teams uit de Engelse StartupBus. Zo hadden we bij de Corda Incubator een heel sterke jury met onder meer topmensen van Mobile Vikings, KBC, LRM en voorgezeten door Alexander De Croo.”

In totaal stapten 78 ‘buspreneurs’ op bussen in verschillende landen. Dat leidde tot 18 teams waaronder de drie Belgische: Story Validator, Mo-Ho en Fooprise. Story Validator stootte daarbij door naar de finaleplaats waar 5 van de 18 teams het tegen elkaar zullen opnemen. Die laatste is een tool voor scenaristen, maar ook verzekeraars en onderzoekers om complexe verhalen met veel personages te visualiseren. Bijvoorbeeld om de getuigenissen bij een incident met elkaar te kunnen vergelijken.

“Eén startup, Mo-Ho, is er zelfs in geslaagd om tijdens de rit een klant binnen te halen”, vertelt Beeckman. “Ze ontwikkelen een immo zoekmotor die focust op de effectieve reistijd naar je werk of familie. Zij zijn ook het verst geraakt qua milestones: het ontwikkelen van een visie, een werkbaar product, gebruikers aantrekken en een betalende klant.” Zowel Mo-Ho als Story Validator wonnen overigens ook nog een uitnodiging naar de Allianz Digital Incubator in Munchen.

2e editie

Voor Beeckman was het de derde keer dat hij een StartupBus mee organiseert maar het was de eerste keer dat een StartupBus vanuit België vertrok. Al blijft het daar niet bij. “Er komt zeker een tweede editie en waarschijnlijk terug richting Pirate Summit. Er is in België flink wat interesse in een startup-bootcamp en het biedt enorme netwerkmogelijkheden. Eens je de rit hebt uitgezeten behoor je ook tot een netwerk van meer dan 1.500 allumni wereldwijd.”

In totaal werd er op de Belgische bus 14 keer gepitcht op 72 uur tijd. “Ze komen met een combinatie van hun product en een business plan en we proberen hen daarbij ook te coachen. We hebben een salescursus gekregen op de Corda Incubator, maar ze leerden ook hoe ze moeten pitchen.” Al mogen kandidaten het volgens Beeckman gerust groter zien. “In België denk je vaak te klein en daar moeten starters echt ambitieuzer in zijn. Het is echt niet moeilijk om een groots project op poten te zetten, maar je moet wel de mogelijkheden zien om je doel te bereiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content