Belgische studenten ontwikkelen snelst accelererende elektrische wagen

Dit is de Umicore Luna. © KU Leuven / Thomas More

Een team van 37 studenten van de KU Leuven en Thomas More trekt deze zomer opnieuw naar de racebaan in een zelfontworpen elektrische bolide.

Formula Electric Belgium strijdt met zijn Umicore Luna voor een plaats in enkele competities waar ook toekomstige ingenieurs uit andere landen aan deelnemen. Aan de wagen werd negen maanden gewerkt en gaat van 1 tot 100 km/u in slechts 2,7 seconden.

Het studententeam bestaat sinds dit jaar uit een fusie van de teams van KU Leuven en Thomas More. Het gaat om industriële ingenieurs met specialisaties in elektromechanica, elektronica-ICT en innoverend ondernemen, aangeuvld met professionele bachelors autotechnologie, elektromechanica, elektronica-ICT en ontwerp- en producttechnologie.

Dit jaar bouwde het team voor het eerst zijn eigen motor met focus op efficiëntie en duurzaamheid. Ook werd de tandwielkast geïntegreerd in de motor. “Met de realisatie van de Umicore Luna hebben we bewezen dat een elektrische aandrijflijn niets dan voordelen biedt en niet moet onderdoen voor de meeste high-end sportwagens,” zegt teamleider Nick Verlooy. “De productie van deze explosieve wagen op slechts negen maanden tijd was een hele uitdaging, maar we zijn trots op het resultaat en kijken uit naar de eerste wedstrijd!”

De teams beginnen volgende week aan hun eerste race op het circuit van Silverstone. Vanaf 28/7 staat Hockenheim (Duitsland) op de planning. Vanaf 3 september trekken ze naar het Tsjechische circuit van Most. Bij de races gaat het er niet enkel om wie de snelste is. Zo krijgen ze onder meer punten op design, kosten en productie, maar ook op efficiëntie, wat onder meer wordt getest met een uithoudingsrace van 20 kilometer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content