Belgische supercomputers kunnen niet meer mee

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Vorig jaar had ons land nog 2 supercomputers in de Top 500 die in november 2008 verscheen. Vandaag nog maar één meer. Maar de race blijft voortduren.

Vorig jaar had ons land nog 2 supercomputers in de Top 500 die in november 2008 verscheen. Vandaag nog maar één meer. Maar de race blijft voortduren.

Er staat heel wat op z’n kop in het halfjaarlijkse klassement van wereldwijd geïnstalleerde supercomputers. Dat werd gisteren gepubliceerd naar aanleiding van de International Supercomputing Conference. Ten eerste komen er 2 machines binnen in de top 10 die in Duitsland geïnstalleerd zijn (plaats 3 en 10), meerbepaald in het onderzoekscentrum Juelich. Het zijn de enige twee supercomputers in de top 10 die buiten de Verenigde Staten staan. Koploper blijft de Roadrunner van de Los Alamos National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Defensie, met maar liefst 1,105 petaflops.

Opvallend is ook de ecologische bezorgdheid en het in rekening nemen van de energie-efficiëntie van de supercomputers, de nek-aan-nekrace tussen de grote leveranciers IBM en HP (met Cray op vinkenslag) en het succes van de quadcore processor. Verder valt de 15de plaats van de supercomputer Dawning op, die van Chinese makelij is en bij het Shanghai Supercomputer Center staat.

Ons land heeft nog slechts één supercomputer in de top 500, tegenover 2 in november laatstleden. Dat is een HP Cluster Platform 3000BL in 268ste positie met 22,731 teraflops. De rekenkracht van de supercomputer op de 500ste plaats bedraagt zo’n 17 teraflops, meer dan de systemen die recentelijk geïnstalleerd zijn bij Cenaero en de universiteiten Gent en Antwerpen.

In een recent interview met Data News stelde Serge Bogaerts, IT & QA Support Group van Cenaero, dat “een lastenboek van enkele miljoenen euro begin volgend jaar zou moeten gelanceerd worden, met een installatie in de 6 maanden daarop. Dat zal het mogelijk maken om opnieuw in de top 500 van supercomputers te belanden, op een respectabele plaats.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content