Belgische telecomoperatoren passen algemene voorwaarden aan na BIPT-onderzoek

© iStock

Uit een onderzoek van regulator BIPT bleek dat heel wat telecomoperatoren in België niet in orde waren met de algemene voorwaarden in hun contract met de klant. Intussen zijn de algemene voorwaarden overal aangepast.

Het onderzoek van BIPT wees uit dat de algemene voorwaarden van veel Belgische operatoren niet conform de wet waren. Het ging bijvoorbeeld om opzegmogelijkheden, compensaties bij slechte dienstverlening of verwijlintresten. Intussen zijn de voorwaarden overal in orde gemaakt met de wet. “Zonder dat we verregaande procedures moesten opstarten of boetes moesten uitdelen”, aldus het BIPT.

De regulator startte zijn onderzoek eind vorig jaar. De contractvoorwaarden van veertien operatoren – de grote namen, maar ook kleinere spelers zoals Tellink, United Telecom of EDP Net – werden onder de loep genomen.

Zo moet de klant steeds de mogelijkheid hebben om zijn contract kosteloos op te zeggen wanneer de operator eenzijdig de contractvoorwaarden aanpast. De klant moet dus geen nadeel bewijzen om dit recht uit te oefenen. Men kan zijn contract ook steeds opzeggen door alle schriftelijke middelen, zonder een reden op te geven en op een vrij gekozen moment. Een aangetekend schrijven, opzegtermijn of minimumtermijn bij een contract van onbepaalde duur zijn uit den boze, aldus het BIPT. Bij een contract van bepaalde duur kan men na zes maanden kosteloos opzeggen.

Ook moet in het contract vermeld staan dat men steeds toegang heeft tot nooddiensten. Elke operator moet ook een regeling voorzien voor schadevergoeding en terugbetaling wanneer de dienst niet naar behoren functioneert. De verwijlintresten mogen nooit de wettelijke interestvoet overschrijden.

Welke operator de meeste overtredingen beging en of er sommige bedrijven wél volledig in orde waren, kon men bij het BIPT niet kwijt. “Maar we stelden op elk van de punten wel meerdere overtredingen vast”, luidde het.

Er vond overleg plaats met de sector en de operatoren hebben hun algemene voorwaarden intussen aangepast. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content