Belgische voetbaltransfers af te handelen via eID

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Belgische voetbalbond KBVB heeft in het extranet voor z’n leden, e-Kickoff.com, de mogelijkheid toegevoegd om transfers van spelers tussen clubs voortaan enkel online af te handelen.

De Belgische voetbalbond KBVB heeft in het extranet voor z’n leden, e-Kickoff.com, de mogelijkheid toegevoegd om transfers van spelers tussen clubs voortaan enkel online af te handelen.

“Kwatongen durven wel eens beweren dat de voetbalbond weinig evolueert en blijft stilstaan bij tradities”, opent bondsvoorzitter François De Keersmaeker de persconferentie, in aanwezigheid van minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne. “Vandaag wil ik het tegendeel aantonen.” Met onverholen trots wordt de nieuwe toepassing van het extranet naar voren geschoven om transfers van spelers tussen clubs online af te handelen.

“Jaarlijks gebeuren er zowat 30.000 transfers tussen clubs”, vertelt Koen Landsheere, ict-projectmanager van de KBVB. “De vroegere manier van werken om die administratief in orde te brengen, was omslachtig: de juiste documenten moesten ingevuld en getekend worden, vervolgens moesten aangetekende brieven naar de voetbalbond worden verstuurd.” Een dergelijk procedure nam zowat 7 dagen in beslag en zadelde de clubs op met heel wat werk en kosten.

Voor die procedure is er nu, via het extranet, een elektronisch alternatief. De oplossing werd ontwikkeld op basis van het Oracle Application Development Framework (ADF) en Adobe LiveCycle ES. Voor de integratie werden de firma’s Contribute, IDA MediaFoundry en Tradeor IT ingeschakeld. Ook de volledige hardware werd vernieuwd. De hele omschakeling nam één seizoen in beslag.

Op het extranet kan de club waarnaar de speler getransfereerd worden een ‘nieuwe transfer’ aanmaken. Die wordt zowel door de verkopende als de kopende club bevestigd. Vervolgens kan de wettige vertegenwoordiger van de speler met zijn eID-kaart het document (in pdf) tekenen. De afhandeling van een transfer kan zo makkelijk in één dag geregeld zijn.

Volgens Van Quickenborne gaat het, alleen al omwille van het potentiële aantal gebruikers, om “de belangrijkste private eID-toepassing van het moment.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content