Belgische werknemer kost jaarlijks 3.000 euro aan ICT

Volgens een rapport van het immobilia-studiebureau AOS Studley staat België in de Europese ’top-5′ wat betreft de gemiddelde kost van ict per voltijdse werkkracht in de dienstensector.

Een dergelijk rapport trekt wel de aandacht in de immobilia-sector, maar gaat relatief onopgemerkt voorbij aan de ict-professionals. Medio december heeft AOS Studley – een internationaal studiebureau, gespecialiseerd in immobiliën en ‘facility management’ – voor het eerst een rapport gepubliceerd waarin een vergelijkende studie wordt gemaakt van de gemiddelde ‘bureau’-kost in Europa.

Volgens de berekende OCI (Occupier Cost Index, scoort België gemiddeld wat betreft de totale kost per voltijdse werkkracht, met een jaarlijkse totaalkost van 9.170 euro. Dit omvat natuurlijk het gebouw, maar ook een hele rist diensten (catering, reiniging, bewaking, etc.) en het ter beschikking stellen van een standaard ict-omgeving. Om appels met appels te vergelijken, wordt die ict-kost concreet berekend op basis van een Europese standaard configuratie (pc, drukker, internetconnectie, helpdesk service, etc.), met uitsluiting van bedrijfssoftware als SAP en andere bedrijfseigen toepassingen.

Precies voor die ‘kantoor’ ict-kost bevindt België zich onder de duurste landen in Europa. A rato van meer dan 3.000 euro per werkplek, staat België op rang vijf, na Noorwegen, Zwitserland, Denemarken en Zweden.

Olivier Fabes

Lees het volledige artikel in Data News van 8 maart 2013, of hier online.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content