Belgische wetenschappers roepen op tot verbod op ‘killer robots’

De Amerikaanse X47-B kan al zonder afstandsbediening opstijgen, navigeren en landen. Binnenkort ook zelfstandig vijandelijke doelen vernietigen? © Reuters

116 Belgische wetenschappers, waaronder 88 wetenschappers in robotica en artificiële intelligentie, roepen de Belgische regering op om een nationaal verbod in te stellen op volledig autonome wapens. “We mogen deze doos van Pandora niet openen. Killer robots moeten verboden worden voor het te laat is”, waarschuwen ze.

Vandaag (woensdag) vindt een hoorzitting plaats in het federale parlement over volledig autonome wapens, ook wel ‘killer robots’ genoemd. Deze hoorzitting komt voort uit een resolutie , waarin Groen en Ecolo een preventief verbod eisen op deze wapensystemen.

Killer robots zijn wapensystemen die doelen kunnen selecteren en die kunnen aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle. In een open brief uiten 88 wetenschappers in robotica en artificiële intelligentie grote zorgen over deze wapensystemen. Ze stellen dat de ontwikkeling van dergelijke wapensystemen een ernstige bedreiging vormt voor het internationaal recht, mensenrechten en menselijke waardigheid. Ook waarschuwen de wetenschappers voor een wapenwedloop en escalatie van conflicten.

“We staan op de rand van een nieuw tijdperk: de volledige automatisering van oorlogsvoering en het uitbesteden van beslissingen over leven en dood aan computerprogramma’s. Het is daarom essentieel om geen feiten te creëren die we nadien niet meer kunnen terugdraaien. Killer robots moeten verboden worden voordat het te laat is”, stellen ze.

Internationaal verbod?

De oproep van de Belgische robotica-experts volgt op vergelijkbare recente initiatieven in Canada en Australië waar wetenschappers ook opriepen tot een verbod op volledige autonome wapens. In augustus spraken 116 CEO’s van robotica en AI-bedrijven (waaronder Elon Musk) zich uit tegen killer robots.

In 2014 kwamen 125 landen overeen in gesprek te zullen gaan over wapens die op basis van kunstmatige intelligentie zelfstandig hun doelwit kunnen bepalen. In november kwamen ze daar opnieuw over samen in Genève, maar daar werd alleen beslist dat de diplomatieke gesprekken later worden voorgezet. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waarschuwde daarop dat de stappen richting regulering veel te traag verlopen.

‘België moet leidende rol spelen’

Volgens de Belgische wetenschappers moet ons land het voortouw nemen. “Minstens 22 landen willen onderhandelingen starten over een preventief verbod op killer robots. België moet zich aansluiten bij deze groep landen en een leidende rol gaan spelen in de internationale debatten”, stellen de robotica-experts.

Ze wijzen erop dat ons land in het verleden ook al een leidende rol speelde in andere ontwapeningsinitiatieven. “In 1996 was België het eerste land dat een nationaal verbod instelde op landmijnen en in 2006 op clustermunitie. Nationale wetgeving speelde een cruciale rol in dergelijke internationale onderhandelingen. IPSOS onderzoek toont dat 63 procent van de Belgische bevolking tegen de ontwikkeling van killer robots is. Nu heeft België weer de kans om zo’n leidende rol te spelen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content