Bellen en surfen in het buitenland blijft voorlopig duur

© iStock

De plannen om eind dit jaar de roamingtarieven binnen de EU af te schaffen worden enkele jaren opgeborgen. Enkele lidstaten verzetten zich tegen de eerder gemaakte afspraken.

De afgelopen jaren daalden de prijzen om te bellen, sms’en of surven in een ander Europees land. Met die daling wilde het Europees Parlement en de vorige Europese Commissie er voor zorgen dat de rekeningen niet torenhoog opliepen. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten betaal je niet meer voor je gsm-gebruik wanneer je van de ene staat naar de andere reist.

De plannen waren om de roamingkosten eind dit jaar af te schaffen. Dan zou een smsje sturen, bellen of een YouTube-video bekijken in Frankrijk, Tsjechië of Zweden niet meer mogen kosten dan in België. Maar nu blijkt dat er ondanks goedkeuring van het Europees Parlement toch enkele lidstaten zijn die zich verzetten tegen de plannen waardoor de deadline opschuift naar 2018.

Welke lidstaten zich verzetten is niet bekend. Vermoedelijk geven zij zo gehoor aan hun lokale telecomoperatoren. Roamingkosten zijn voor telecomoperatoren immers een mooie extra bron van inkomsten die zo volledig zou opdrogen. Nochtans weten de operatoren al jaren dat Europa, met toenmalig Eurocommissaris Neelie Kroes op kop, die verhoogde tarieven probeert af te schaffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content