Bellens: ‘We hebben al extra audit Belgacom besteld’

© Belga

Belgacom-CEO Didier Bellens blijft op ramkoers met de politiek. Nu de Kamer vraagt om een bijkomende audit naar mogelijke belangenconflicten te doen, laat de CEO droogweg weten dat Belgacom zelf al een bijkomende audit besteld heeft.

Belgacom laat weten dat het niet gewacht heeft op vragen vanuit het parlement om een bijkomende audit te bestellen naar mogelijke belangenconflicten rond CEO Didier Bellens bij de verkoop van het Stro-gebouw. Op 10 oktober werd Deloitte gevraagd een “externe audit” uit te voeren, luidt het. “Onvoldoende”, reageert Sabien Lahaye-Battheu, voorzitster van de Kamercommissie Infrastructuur.

Belgacom-topman Bellens liet vorige week in de Kamer verstaan dat er wat hem betreft geen sprake was van een belangenconflict, aangezien de verkoop van het gebouw uiteindelijk nooit is doorgegaan. Bovendien pleitte een interne audit bij Belgacom hem vrij, argumenteerde Bellens.

Meerderheid noch oppositie nam daar echter genoegen mee, waarna de Kamercommissie Infrastructuur kamerbreed besliste de raad van bestuur om een bijkomende, externe audit te vragen.

Belgacom reageert dat Belgacom daar niet op gewacht heeft. Huisrevisor Deloitte kreeg op 10 oktober – dus daags voor de persconferentie waarop het resultaat van de interne audit werd bekendgemaakt – de opdracht een bijkomende doorlichting uit te voeren.

Commissievoorzitster Lahaye-Battheu is echter niet onder de indruk. “Er zijn nog geen criteria vastgelegd, maar alle fracties waren het erover eens dat de externe audit volledig onafhankelijk moet gebeuren, dus door een bedrijf dat geen enkele band heeft met Belgacom”, reageert de Open Vld-politica bij monde van haar medewerker.

Tot een hoorzitting met voorzitter Stefaan De Clerck en audithoofd Pierre Alain De Smedt toont Belgacom zich in elk geval bereid, al ontving het bedrijf nog geen officiële uitnodiging. Is het verslag van de Deloitte-doorlichting tijdig klaar, dan kunnen de conclusies op dat moment ook al besproken worden, luidt het nog. (Belga/EE)

Partner Content