Belnet-koek van 26 miljoen euro is verdeeld
Belnet, de federale overheidsdienst die instaat voor supersnel breedbandinternet voor onderwijs-, onderzoeks- en overheidsinstellingen, heeft de opdrachten voor de opbouw van z’n nieuwe onderzoeksnetwerk gegund. Het gaat over een investering van ruim 26 miljoen euro.
Belnet, de federale overheidsdienst die instaat voor supersnel breedbandinternet voor onderwijs-, onderzoeks- en overheidsinstellingen, heeft de opdrachten voor de opbouw van z’n nieuwe onderzoeksnetwerk gegund. Het gaat over een investering van ruim 26 miljoen euro.
Belnet kwam precies een jaar geleden met het nieuws dat het een bom geld vrijmaakte voor de vernieuwing van zijn onderzoeksnetwerk. 24 miljoen euro klonk het in de eerste berichten, maar de ministerraad keurde uiteindelijk 5 Europese aanbestedingen met een totale waarde van 26,1 miljoen euro goed. Belnet vroeg offertes voor de datacenters, de glasvezelkabel, ip-netwerkapparatuur, optische apparatuur en een Network Operations Center (NOC). Het uiteindelijke nieuwe netwerk zal goed zijn voor 10 gigabit per seconde, zo goed als ongelimiteerde bandbreedte dus.
Belnet brengt de 2 centrale knooppunten van het netwerk onder in 2 aparte datacenters in Brussel. Van daaruit zal glasvezelkabel vertrekken naar de 15 ‘points-of-presence’ van Belnet in België. Level 3 en Scarlet mogen de komende 15 jaar datacenterdiensten leveren. Daarvoor had de ministerraad 3 miljoen euro vrijgemaakt. De glasvezelkabels die Belnet koopt of least kosten 11,5 miljoen euro over 15 jaar. “Die opdracht werd toegekend aan B-Telecom (nu onderdeel van Syntigo, de telecomdienstverlener van de NMBS) en Scarlet en er werd een samenwerking opgezet met de Vlaamse Gemeenschap en met de MET (Ministère de l’Équipement et des Transports) van het Waalse Gewest,” vertelt Veerle Custers, hoofd externe communicatie bij Belnet. “In totaal heeft Belnet zo 1651 km fiber aangekocht.”
De ip-netwerkapparatuur wordt geleverd door Juniper, zo maakte het bedrijf onlangs zelf bekend. Integrator van dienst is Belgacom-Telindus. Juniper levert aan Telindus T1600 Core Routers voor het ‘core-netwerk’ en M120 Multiservice Edge Routers voor de toegangspunten verspreid over het land. De opdracht voor de optische apparatuur (lees: ‘multiplexers’ en ‘crossconnects’ om golflengtes binnen de glasvezelkabel te activeren) werd gegund aan Alcatel-Lucent. Beide loten samen waren gebudgetteerd op 10,2 miljoen euro over 4 jaar.
Als vijfde was er de aanbesteding voor een ‘Network Operations Center’ (NOC), een chiquere benaming voor de uitbesteding van de helpdesk voor netwerkbeheerders van Belnet-klanten. De ministerraad voorzag daarvoor 1,4 miljoen euro over 4 jaar. Ook hier haalde Alcatel-Lucent het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier