Beltug wil snel lagere tarieven voor bellen naar gsm
Beltug wil dat er snel werk gemaakt wordt van lagere tarieven voor oproepen van vast naar mobiel. En ook de wetteksten voor de omzettting van de Europese regelgeving moet tegen juni klaar zijn.
Beltug wil dat er snel werk gemaakt wordt van lagere tarieven voor oproepen van vast naar mobiel. En ook de wetteksten voor de omzettting van de Europese regelgeving moet tegen juni klaar zijn.
“De regelgever moet dringend werk maken van lagere terminatietarieven voor oproepen van vast naar mobiel.” Dat vertelde Beltug-directeur Danielle Jacobs tijdens het jaarlijkse vip-event van de gebruikersvereniging in Brussel. Zij gaf daarmee meteen een voorzet voor de eerste publieke toespraak van Luc Hinderyckx, de nieuwe voorzitter van het BIPT, het Belgische Instituut voor Post en Telecommunicatie. Hindryckx bleef echter bijzonder voorzichtig en repte met geen woord over concrete dossiers zoals de terminatietarieven, de vierde gsm-licentie of de nieuwe wetgeving.
Toch is het ontwerpbesluit klaar en is voorzien dat dit jaar nog de terminatietarieven met bijna de helft dalen. Vandaag is dat 7 tot bijna 12 cent per oproep. Tegen 2013 zou er nog slechts 1 cent betaald moeten worden voor de afhandeling van vast naar mobiel. Beltug is tevreden met die evolutie.
Danielle Jacobs wees er tevens op dat de eerste teksten voor de omzetting van de nieuwe Europese telecomregels in de Belgische wetgeving dringend op tafel moeten komen. “Die omzetting moet gebeuren tegen mei 2011. België is vanaf juli tot eind dit jaar voorzitter van de Europese Unie, waardoor er niet veel tijd zal overblijven. Dat betekent dat de eerste teksten toch al in juni moeten klaar zijn”, aldus Jacobs. De nieuwe wetgeving moet de regelgever meer armslag geven en de concurrentie aanscherpen.
BIPT-topman Luc Hindryckx hield een bijzonder theoretisch discours. Hij vergeleek Belgacom en Telenet met HP en IBM van de it-industrie en hoopte dat er een concurrent zoals Dell zou opduiken. “Heel wat kleinere telecomoperatoren hebben vandaag een baxter nodig als ze nog willen overleven.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier