Bemande SpaceX-ruimtevlucht naar ISS uitgesteld na technische fout

© SpaceX

De vlucht van ruimteorganisatie SpaceX, die maandagochtend had moeten vertrekken vanuit Florida richting het internationaal ruimtestation (ISS), staat nog steeds aan de grond. Een technische fout aan het grondsysteem gooide twee minuten voor vertrek roet in het eten. Er zouden problemen zijn geweest met de toevoer van de brandstof die nodig is om te lanceren.

De vier bemanningsleden van de Crew-6 Mission, twee Amerikanen, een Rus en een astronaut uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), zijn inmiddels weer uit de raket gehaald. Dinsdag staan de aarde en het ISS weer in de juiste positie voor een nieuwe lanceringspoging. Maar het is niet zeker of de technische problemen tegen dan opgelost zullen zijn. Ook de weersomstandigheden moeten meezitten.

Vervangend vervoer

Eenmaal in het internationaal ruimtestation zal de bemanning daar een half jaar blijven. Momenteel verblijven er in het ISS zeven bewoners, van wie vier volgende maand moeten terugkeren naar de aarde.

Voor de andere drie arriveerde afgelopen zondag vervangend vervoer, een nieuw vaartuig waarmee ze in september kunnen terugkeren. Het ruimteschip waarmee ze eigenlijk zouden vertrekken, is kapotgegaan door inslag van ruimtegruis. Dat vaartuig keert volgende maand zonder mensen aan boord terug naar de aarde.

Partner Content