Bereken de belastingen van uw wagen met een app

© Vtm

Wie een nieuwe of tweedehands auto wil kopen, kan via een nieuwe smartphone-app overal beschikken over de nodige informatie rond de verkeersbelasting (VKB) en de eenmalig te betalen Belasting op Inverkeersstelling (BIV).

De Vlaamse Belastingdienst heeft, onder impuls van Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA), een app gelanceerd die de verkeersbelastring (VKB) en de Belasting op Inverkeersstelling (BIV) berekent.

De BIV, die eenmalig bij de inschrijving na aankoop betaald dient te worden, werd vorig jaar nog door de Vlaamse regering hervormd zodat op wagens die het milieu meer schade berokkenen ook een zwaardere taks wordt geheven. De BIV mag niet onderschat worden, want ze kan oplopen tot duizenden euro’s bij auto’s die veel CO² of fijn stof uitstoten.

Verkooppunten van nieuwe wagens geven de te betalen som reeds expliciet mee, maar bij tweedehandszaken en vooral particulieren is die informatie vaak nog niet beschikbaar. De Vlaamse Belastingdienst ontwikkelde daarom een app die de gebruiker toelaat om overal meteen zelf de berekening van de belasting uit te voeren.

“De app heeft in die zin dezelfde functie als de bestaande simulatietool op de website van de belastingsdienst, maar nu kan je dus meteen tot een berekening komen als je een wagen ziet die je wil kopen, door enkele gegevens daarvan in te voeren”, legt Thomas Pollet, woordvoerder van Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA), uit.

Volgens minister Muyters wil de Vlaamse regering er op die manier voor zorgen dat mensen die een wagen kopen meer rekening houden met de milieuvriendelijkheid van de verschillende types van voertuigen.

De app BIV VKB is momenteel al beschikbaar voor Android en iOS. Een variant voor Windows Phone en BlackBerry volgt snel. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content