Bergens datacenter van Google kleurt groener

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Hoe geheimzinnig Google ook doet over zijn datacenter in Henegouwen dat in de eerste helft van 2010 in gebruik genomen wordt, af en toe sijpelt er interessant nieuws naar buiten.

Hoe geheimzinnig Google ook doet over zijn datacenter in Henegouwen dat in de eerste helft van 2010 in gebruik genomen wordt, af en toe sijpelt er interessant nieuws naar buiten.

Zo kwam de gespecialiseerde website ‘Data Center Knowledge’ te weten dat voor de servers geen traditioneel koelingssysteem voorzien is maar koeling met buitenlucht. Een oplossing die de energiefactuur fors zal doen dalen.

In de praktijk loopt de gemiddelde temperatuur in een datacenter op tot 26° C. Maar de ingenieurs berekenden dat de gemiddelde temperatuur in Saint-Ghislain schommelt tussen 18,8 en 21,6°C. Zodra de buitentemperatuur oploopt tot 26°C, worden alle installaties op non-actief gezet en verschuift de werklast naar een ander datacenter. Daartoe werd een systeem ontwikkeld dat voor het automatisch beheer van de werklast en het netwerk steunt op de weersvoorspellingen. Op termijn kan deze techniek nog verfijnd worden om een transparante transfer van het ene naar het andere datacenter mogelijk te maken op basis van het ‘follow the moon’ principe. Dat zoekt uit waar ter wereld en op welke momenten (daluren) de goedkoopste energieprijzen gehanteerd worden.

Over de oplossing als dusdanig bestaat onenigheid: kunnen dergelijke grote volumes wel doorgesluisd worden en hoe zit het met de controle op de kwaliteit van de buitenlucht? Toch presenteerden Sun, Belgacom en Cisco vorig jaar al een prototype van zo’n datacenter met 2 kasten van 20 servers die in Schotland volgens het free cooling-principe draaiden.

Google Saint-Ghislain is overigens ook uitgerust met een waterzuiveringssysteem dat vooral een beroep doet op het kanaalwater en niet of veel minder op de publieke watervoorziening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content