Bespaar tot 1.500 euro per jaar met een 3D-printer

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Als we straks allemaal een 3D-printer in huis hebben, kunnen we hiermee tot 1.500 euro per jaar aan aankoopkosten besparen, aldus een team van Amerikaanse wetenschappers.

Volgens wetenschappers van de Michigan Technological University zal een 3D-printer binnenkort meer geld opleveren dan hij kost. Een gemiddeld gezin zou met een 3D-printer voor thuisgebruik zelfs tot 1.500 euro per jaar aan aankoopkosten kunnen besparen.

De wetenschappers keken via Google Shopping naar de gezamenlijke minimum en maximum kostprijs van een twintigtal alledaagse voorwerpen zoals een lepel, een douchekop en een schaakstuk. Ze kwamen daarbij uit op een bedrag tussen de 312 dollar (236 euro) en de 1.944 dollar (bijna 1.470 euro). Vervolgens produceerden ze dezelfde objecten met een 3D-printer, en dat kostte hen welgeteld … 18 dollar (14 euro).

Voor een opensource 3D-printer voor thuisgebruik betaal je wel tussen de 350 dollar (265 euro) en de 2.000 dollar (1.500 euro), maar als een gezin twintig objecten per jaar zou printen, zou het binnen de paar maanden tot jaren uit de kosten geraken, aldus de wetenschappers. Wie naast deze alledaagse voorwerpen ook duurdere objecten afdrukt, zal nog sneller de kosten terugwinnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content