Betaalbare smartphone test: Alcatel Pop 4, weinig voor weinig geld

Alcatel Pop 4 © .

Data News test deze zomer een reeks betaalbare smartphones, omdat een goede smartphone niet duur meer hoeft te zijn. We vroegen fabrikanten om maximaal twee toestellen op te sturen van maximaal 350 euro. De rest lieten we aan hen over. Deze week de Alcatel Pop 4, die 129,99 euro kost.

Specificaties

De Alcatel Pop 4 is een 5 inch smartphone (720×1280 pixels) met 1 GB RAM, een quad core processor en 16 gigabyte opslag (11 GB beschikbaar) die draait op Android 6.0. Achteraan vinden we een 8 megapixel camera, vooraan een exemplaar met 5 megapixel en de 2.500 mAH batterij kan je in 30 minuten tijd tot 50% opladen dankzij Quickcharge.

Wat opvalt als we de Pop 4 voor het eerst vastnemen is dat het toestel er eenvoudig maar mooi uitziet. De speakers zitten mooi in de achterkant van het toestel verwerkt en de telefoon oogt op het eerste zicht een pak mooier dan we van toestellen van 129,99 euro gewoon zijn. Daar tegenover staat dat de achterkant niet (zoals op de foto) lijkt op brushed metal, maar wel in plastic is, wat je qua gevoel meteen weer naar de realiteit van een budget smartphone brengt.

Twee nummers, twee flitsen

Twee opmerkelijke zaken aan de Pop 4: het gaat om een dual sim toestel. Je kan dus kiezen om zowel je werk- als privénummer tegelijk te gebruiken waarbij je aangeeft welke het primaire nummer is voor sms of telefonie. Daarnaast beschikt de camera zowel voor- als achteraan over een flits, wat eerder een uitzondering is.

Hoe doet de Pop 4 het in het dagelijks gebruik? Apps als Snapchat of Pokémon Go draaien op dit toestel. Maar weliswaar niet zo vloeiend als op high-end alternatieven. Een snap nemen en er een tekst bijzetten vraagt soms een paar seconden en wie vaak van de ene app naar de andere hopt gaat hier soms op de matige prestaties botsen. Werkt het: ja, werkt het naadloos: neen.

Dat merken we ook bij de geluidskwaliteit die eerder aan de matige kant is. We horen amper een bas door de speakers en zelfs met een degelijke headset worden we niet enthousiast van de beats die we door het toestel jagen.

Conclusie

Dit alles maakt dat de Pop 4 geen topper is. Maar dat is heel relatief als we naar het prijskaartje van 129,99 euro kijken. Dan moeten we toegeven dat deze smartphone wel degelijk waar voor zijn geld biedt. De Pop 4 heeft ook een duurdere 4+ en 4S editie met meer extra’s. Maar dit exemplaar gaat voor het lagere marktsegment en slaagt er ondanks onze opmerkingen wel in om een vlotte telefoon te zijn, hetzij zonder veel spektakel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content