Beurskrach raakt Facebook, Apple en Google zwaar

© REUTERS

De marktwaarde van techfondsen heeft gisteren een forse knauw gekregen. De Aziatische en Europese beurzen gingen hard onderuit, de schade op de Amerikaanse beurzen bleef enigszins beperkt. Maar dat gold niet voor de koers van bedrijven als Facebook, Apple en Google.

De ellende op de beurzen werd gisteren ingegeven door tegenvallende resultaten in de Chinese economie. De reactie op de krach die daarop op de Chinese beurs plaatsvond, wordt door Westerse analisten als wat overtrokken gezien. De schade aan de Dow Jones Index op de beurs van Wall Street viel ten opzichte van die aan de beurzen in Europa en Azië mee. De AEX bijvoorbeeld eindigde op een verlies van 5,2 procent, terwijl de Dow Jones Index 3,6 procent lager eindigde.

De belangrijkste techfondsen, genoteerd aan de Nasdaq-technologiebeurs, kregen echter harde klappen: Facebook verloor 12,1 procent, Apple ging 10 procent onderuit en Amazon zag 6,4 procent van zijn marktwaarde afgaan. De koers van het Microsoft-aandeel zakte 5,8 procent. Op het eind van de dag herstelde de situatie enigszins.

De technologiebedrijven hebben allemaal grote belang in China en zijn daardoor extra gevoelig voor het sentiment in dit land. Minder economische groei en minder winst uit aandelenhandel betekent bijvoorbeeld voor Apple gewoon minder kans op de afzet van iPhones. Tim Cook probeerde gisterenmiddag de vrees voor zo’n scenario weg te nemen door beleggers te verzekeren dat Apple het zeer goed doet in China.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content