Beveiliging ‘Internet of Things’ rammelt aan alle kanten
Er schort heel wat aan de beveiliging van het ‘Internet of Things’. Dat blijkt uit een steekproef van Fortify on Demand (HP).
De voorspelling van Gartner is al lang bekend: tegen 2020 zal het ‘Internet of Things’ (IoT) bestaan uit 26 miljard intergeconnecteerde ‘dingen’. Nu alsmaar meer ‘smart devices’ de weg naar de consument vinden, achtte Fortify on Demand – een in security gespecialiseerd dochterbedrijf van HP – de tijd rijp om de beveiliging van zulke slimme objecten na te gaan. De resultaten zijn ontnuchterend.
De onderzoekers selecteerden 10 ‘slimme’ IoT-devices die momenteel op de markt zijn en die zich allen op de een of andere manier via internettoepassingen laten bedienen: een tv, webcam, thermostaat, stopcontact, tuinsproeier, hub, deurslot, inbraakalarm, weegschaal en garagedeur. Bijna allemaal zijn ze op de een of andere manier verbonden met een cloud en/of app, waarlangs er persoonlijke informatie capteren, opslaan en doorgeven.
Bij 7 op de 10 devices kan een aanvaller die account-informatie bemachtigen, stelt de studie. Zeven op de 10 onderzochte toestellen gebruiken daarnaast géén encryptie voor het doorsturen van data en bij 8 op de 10 toestellen kunnen moeiteloos onveilige (te korte, eenvoudig te raden) wachtwoorden gebruikt worden. Of kunnen wachtwoorden te gemakkelijk gereset worden waardoor een hacker de controle over een toestel kan overnemen.
Zes van de 10 IoT-devices die in een user interface voorzien, zijn daarnaast ook nog eens kwetsbaar voor een reeks bekende, ernstige security-problemen. Zo zijn sommige devices kwetsbaar voor cross-site scripting (xss) en kan bij anderen zelfs nog de beruchte Heartbleed OpenSSL-bug misbruikt worden.
Het moge duidelijk zijn: als het Internet of Things ons leven in de toekomst moet vergemakkelijken dan zal er wel nog flink gesleuteld moeten worden aan de beveiliging, willen we vermijden dat ons leven overgenomen wordt door een hacker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier