Beveiligingscode voor gsm-verkeer gekraakt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Duitse computerexpert Karsten Nohl heeft de code ontcijferd waar zowat alle gsm-gesprekken in de wereld mee beveiligd worden.

De Duitse computerexpert Karsten Nohl heeft de code ontcijferd waar zowat alle gsm-gesprekken in de wereld mee beveiligd worden.

Nohl, die de code intussen gepubliceerd heeft op het internet, hoopt met zijn demarche aan te tonen dat het 21-jaar oude G.S.M.-algoritme (Global System for Mobile communication) gaten vertoont, en niet langer effectief is.

Het geheime algoritme wordt nog steeds gebruikt om de privacy te garanderen bij zowat 80 procent van alle mobiele gesprekken wereldwijd.

De beveiligingsexpert heeft het nieuws wereldkundig gemaakt op het [Chaos Communication Congress], dat deze week plaatsvindt in Berlijn. Hij opperde dat 24 mensen onafhankelijk van elkaar bezig geweest zijn met de reproductie van het codeboek voor het algoritme, goed voor maar liefst twee terabytes aan data.

Het GSM-algoritme is een [A5/1 algoritme] met een binaire 64-bit code. Ongeveer 3,5 miljard van de 4,3 miljard draadloze connecties maken gebruik van GSM. Bij de derde generatie netwerken wordt een 128-bit code voorzien voor de beveiliging van telefoongesprekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content