Bevestigd: Apple verkoopt minder muziek via iTunes

© Reuters
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Wat iedereen vermoedde, lijkt nu ook te kloppen: de verkoop van digitale muziekdownloads via iTunes boert achteruit.

Apple geeft nu ook zelf toe dat het minder muziek verkoopt via zijn online-platform iTunes. Dat blijkt uit het jaarrapport dat het bedrijf deze week heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

“De netto groei in de iTunes Store mag op het conto van de app-verkoop worden geschreven”, klinkt het in het rapport. “Eén en ander wijst er op dat de install base voor iOS blijft groeien, en dat ook het app-aanbod en de ‘in-app’-aankopen in goede doen zijn. De positieve cijfers worden echter gedeeltelijk teniet gedaan door een daling in de verkoop van digitale muziek.”

Het nieuws van Apple is niet meteen een verrassing. Zo is het al langer duidelijk dat consumenten alsmaar vaker een abonnement nemen op een streamingdienst à la Spotify of Deezer, en dat dit ten koste gaat van de aankoop van digitale muziek.

In de VS alleen al boerde de verkoop van muziekdownloads de voorbije zes maanden met 14 procent achteruit. Terwijl streamingdiensten een groei van 28 procent konden optekenen in dezelfde periode.

Om te kunnen inspelen op de verandering in de markt, nam Apple enkele maanden geleden Beats over van Jimmy Lovine en Dr. Dre voor 3 miljard dollar. Beats is niet alleen een populaire fabrikant van koptelefoons, maar heeft ook een eigen streamingdienst (Beats Music) in de aanbieding die moet concurreren met Spotify.

Tim Cook en co. zullen Beats Music in de komende maanden integreren in iTunes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content