Bevestigd: Western Digital koopt SanDisk voor 17 miljard euro

© Sandisk
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het blijft mega-overnames regenen in technologieland. Nauwelijks een week na de Dell-EMC deal laat Western Digital weten dat het zijn Amerikaanse sectorgenoot SanDisk overneemt voor 17 miljard euro (19 miljard dollar). Of hoe de (storage)sector verder consolideert.

Het technologiebedrijf Western Digital legt 76,25 euro (86,50 dollar) per aandeel op tafel, dat is ongeveer 10 procent meer dan de waarde bij het sluiten van de beurs dinsdagavond, wat het totaal doet afklokken op 17 miljard euro.

De Amerikaanse storagereus bouwt harddisks en SSD’s voor pc’s, laptops en servers, en verkoopt daarnaast externe harde schijven aan consumenten.

SanDisk is de derde grootste producent van flash-geheugen in de wereld (na Samsung en Toshiba), en is bij het grote publiek gekend als leverancier van geheugenkaartjes en USB-drives. Ook Samsung werd trouwens genoemd als potentiële overnemer voor SanDisk.

Western Digital hoopt dat de deal afgerond raakt voor het derde kwartaal van volgend jaar, maar de overname moet eerst nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van het bedrijf.

Flash

De klassieke harddisk business van Western Digital staat al een tijdje onder druk omdat flash-gebaseerde solid state drives (SSD’s) steeds populairder worden bij pc-fabrikanten én bij consumenten. De overname van SanDisk zou dus een goede zaak kunnen zijn voor het bedrijf.

Drie weken geleden nam het Chinese technologieconglomeraat Tsinghua Unigroup nog een belang van 15 procent in Western Digital (waar het 3,33 miljard euro of 3,78 miljard dollar voor op tafel legde).

Amerikaanse technologiebedrijven gaan steeds meer ‘partnerships’ aan met politiek geconnecteerde Chinese bedrijven, in de hoop actief te kunnen blijven op die markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content