Bezorgdheid rond privacy bij eHealth-platform

Verdedigers van het recht op privacy en geneesheren zijn ongerust over het gezondheidsplatform eHealth. Het dossier komt in de loop van de maand juni aan bod in het parlement.

Verdedigers van het recht op privacy en geneesheren zijn ongerust over het gezondheidsplatform eHealth. Het dossier komt in de loop van de maand juni aan bod in het parlement.

Het bericht staat te lezen in de krant Le Soir eHealth is een beveiligd elektronisch platform waar alle spelers uit de gezondheidszorg informatie zullen kunnen uitwisselen. Doel is de kwaliteit van de gezondheidszorg en de veiligheid van de patiënt te verbeteren. Bovendien moet het platform de administratieve formaliteiten terugdringen.

“Dit dossier zorgt voor ernstige onzekerheid, zeker op vlak van bescherming van persoonlijke gegevens, terwijl we kunnen vrezen dat de onderliggende motivatie voor dit systeem vooral budgettair is”, schrijft Le Soir.

De privacycommissie maakte onlangs een bocht van 180 graden door toe te laten dat het rijksregisternummer mag gebruikt worden om toegang te krijgen tot medische dossiers. Zo wordt ons land het enige dat het risico neemt om een uniek identificatienummer te gebruiken, ook voor medische dossiers.

Volgens de geneesheren is er dan weer een probleem omdat voor het gebruik van al die persoonlijke gegevens niet meer de goedkeuring van de patiënt nodig is.

eHealth maakt onder meer elektronische voorschriften van geneesmiddelen mogelijk, het elektronisch overmaken van dossiers voor de medische evaluatie van personen met een handicap, het indienen van elektronische aanvragen om een akkoord van de adviserende geneesheren te bekomen voor het toedienen van bepaalde zorgen en het elektronische uitwisselen van gegevens uit medische dossiers tussen zorgverleners en patiënten.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content