Bhaalu verliest van tv-zenders

© Right Brain Interface

De rechtbank is van oordeel dat Right Brain Interface de cloud videorecorder Bhaalu niet niet langer mag aanbieden.

Bhaalu presenteert zich als een moderne videorecorder waarbij de opname in de cloud wordt gemaakt. De dienst vereist dat je als klant aantoont dat je een tv-abonnement hebt en laat je toe om virtueel onbeperkt op te nemen.

Programma’s opnemen mag onder de noemer van de thuiskopie. Maar de rechter is van oordeel dat de werkwijze van Bhaalu niet onder die regeling valt. De verkoop van de videorecorder moet worden stopgezet op straffe van een dwangsom van duizend euro per week voor elke gebruiker, dat vernam Belga bij de rechtbank.

Het parcours van Bhaalu was woelig. De online videorecorder lanceerde eind november 2013 maar kreeg al snel de Vlaamse tv-zenders op hun paard. Zij zijn van oordeel dat Bhaalu geen videorecorder is maar ook het tv-signaal verdeelt en dus eerst akkoorden met de zenders moet hebben. Tegelijk lanceerden ze ook de (zeer vergelijkbare) VoD-dienst Stievie, die al geruime tijd in bèta zat, maar na de lancering van Bhaalu plots klaar was voor het grote publiek. Ook M7 Group, het bedrijf achter TV-Vlaanderen, diende klacht in omdat hun signaal wordt gebruikt voor de videorecorder.

Toch zag het er even rooskleurig uit. Zo won Right Brain Interface zowel in kortgeding als ten gronde van M7 Group. Maar voor de rechtszaak tegen de VRT, SBS en Medialaan moet Right Brain Interface, het bedrijf achter Bhaalu, het onderspit delven.

Of het bedrijf in beroep gaat is nog niet duidelijk. Wel laat Frederic Debusseré, advocaat voor Right Brain Interface, weten dat het bedrijf de uitspraak betreurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content