Bhaalu wint rechtszaak, cloud-videorecorder blijft legaal

* © *

Right Brain Interface wint de rechtszaak die TV-Vlaanderen had aangespannen. De uitspraak geeft het Hasseltse bedrijf meteen stevige munitie in de rechtszaak tegen de Vlaamse tv-zenders.

Right Brain Interface wint de rechtszaak die TV-Vlaanderen had aangespannen. De uitspraak geeft het Hasseltse bedrijf meteen stevige munitie in de rechtszaak tegen de Vlaamse tv-zenders.

Na een afwijzing in kortgeding in maart oordeelt de rechtbank van Hasselt nu ook ten gronde dat de videorecorder Bhaalu niet de rechten van M7 Group (TV-Vlaanderen) schendt. Die had Right Brain Interface aangeklaagd omdat het voor zijn videorecorder Bhaalu het signaal van de tv-distributeur gebruikt.

Bhaalu is een digitale videorecorder waarbij de opnames in de cloud gebeuren. Maar omwille van die mogelijkheid kan elk programma worden opgenomen en kan je dus, afhankelijk van het toestel dat je koopt, tot enkele weken na datum programma’s naadloos herbekijken. Maar Right Brain Interface benadrukt dat het geen tv-dienst levert, enkel een toestel om opnames te maken van content die je via je tv-abonnement ontvangt. Zo vereist het bedrijf dat je wel degelijk een tv-abonnement nodig hebt.

Belangrijk in de uitspraak is dat de rechter van oordeel is dat Right Brain Interface geen signalen verdeelt of reproduceert. Dat is immers het onderwerp van de rechtszaak die Medialaan, SBS en VRT hebben aangespannen. Zij zijn van oordeel dat Bhaalu de auteursrechten schendt omdat het de signalen van de zenders zonder toestemming verdeelt. Right Brain Interface zegt dat dat niet klopt, wie de videorecorder van het bedrijf koopt moet immers ook over een tv-abonnement beschikken.

Right Brain Interface blijft wel benadrukken dat het open staat voor een samenwerking met alle partijen. “Er kan een billijke vergoeding afgesproken worden, ook voorafgaand aan een duidelijk wettelijk initiatief,” zegt afgevaardigd bestuurder Philippe Vandormael.” Hij wijst er op dat er ook afspraken mogelijk zijn rond VOD en reclameuitzendingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content