Biedingronde voor nieuwe internetsuffixen niet verlengd

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De deadline van 29 maart voor het indienen van een aanvraag voor een nieuwe internetextensie, wordt niet verlengd. Dat vertelde voorzitter Steve Crocker van de Raad van Bestuur van Icann tijdens een persconferentie op de 43ste Icann Meeting in Costa Rica. “We zien geen reden waarom we nog iets zouden veranderen aan de planning”, klonk het.

De deadline van 29 maart voor het indienen van een aanvraag voor een nieuwe internetextensie, wordt niet verlengd. Dat vertelde voorzitter Steve Crocker van de Raad van Bestuur van Icann tijdens een persconferentie op de 43ste Icann Meeting in Costa Rica. “We zien geen reden waarom we nog iets zouden veranderen aan de planning”, klonk het. Wie op 29 maart nog geen aanvraag heeft ingediend voor een nieuwe internetsuffix bij domeinbeheerder Icann, is er aan voor de moeite en kan het schudden voor deze ronde. Maar hoewel de tijd begint te dringen (er resten nog 16 dagen), zijn er nog heel wat potentiële kandidaten die verre van klaar zijn met hun dossier.

De stad Brussel bijvoorbeeld, heeft tot vorige woensdag gewacht om een request for proposal de wereld in te sturen. Pas op 23 maart wordt bekend gemaakt welk privébedrijf (of welk consortium van privébedrijven) het dossier mag indienen, en de city-TLD zal beheren voor onze hoofdstad. Dat is zes dagen voor het einde van de biedingronde. Gekkenwerk? Misschien. Al is Brussel zeker niet de enige kandidaat die rijkelijk laat is met zijn dossier, wel integendeel.

In de wandelgangen op de Icann Meeting klinkt het dat er nog een ware rush verwacht wordt in de laatste week. Neem je dan even mee in rekening dat er maar een beperkt aantal back-end providers actief is op de markt, en dat het aantal degelijke consultants al bij al dun gezaaid is, dan is het zo goed als zeker dat er heel wat laatkomers uit de boot zullen vallen. Er lopen in San José dan ook heel wat mensen op de tippen van hun tenen. Geslapen wordt er voorlopig niet meer.

Het hoeft allicht geen betoog dat een verlenging van de biedingronde in een dergelijke context wenselijk zou zijn. Dat wordt ons ook bevestigd door heel wat specialisten. Maar het enige orgaan dat die beslissing kan nemen, is Icann zelf. En de domeinbeheerder lijkt niet meteen geneigd om toe te geven.

“Wij zien geen reden om nog iets te veranderen aan de planning”, klonk het uit de mond van Crocker. “Aan de data van 29 maart (voor het indienen van een aanvraag) en 12 april (voor het indienen van het complete dossier en het storten van de betaling), wordt niet meer getornd.”

Hoger

Intussen raakte ook bekend dat Icann al 254 registraties kon optekenen voor het TLD Application System (TAS). Achter elk van die registraties kan er één aanvraag zitten voor een nieuwe internetextensie schuil gaan, maar het kunnen er ook 50 zijn.

Het totale aantal nieuwe internetextensies zou dus wel eens veel hoger kunnen liggen dan oorspronkelijk gedacht, want heel wat partijen weigeren om nu al in hun kaarten te laten kijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content