Big Data Week bij big data pionier Mundaneum

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het Mundaneum in Bergen organiseert voor het eerst een Belgisch luik bij het wereldwijde Big Data Week event.

Gedurende vijf dagen, van 5 tot 11 mei e.k., organiseert het Mudaneum in Bergen een druk programma van workshops, colloquia en een hackaton rond het thema ‘Big Data’, in het kader van de wereldwijde Big Data Week. Hierin is ook een conferentie door big data specialist Kenneth Cukier voorzien, waarvoor lezers van Data News kaarten kunnen winnen.

Met dit event wordt ietwat mooi een cirkel gesloten, want de wereldwijde ‘Big Data Week’ eert zo het pionierend ‘big data avant la lettre’ initiatief van Paul Otlet en Henri La Fontaine: het eind XIXde eeuw opgestarte Mundaneum.

Hoe correct de predikaten van ‘big data pionier’ en ‘internet op papier’ voor het Mundaneum zijn, moge blijken uit wat het vandaag, ook na alle perikelen, aanbiedt: 6 km archief op papier, tienduizenden foto’s en niet minder dan ongeveer 10 miljoen steekkaarten (van de oorspronkelijke 12 à 18 miljoen). Het werk van Otlet en La Fontaine werk lag onder meer aan de basis van het Universal Decimal Classification systeem, dat onder meer in bibliotheken werd aangewend, en het is zo goed als zeker dat Vannemar Bush, de geestelijke vader van het hedendaagse web, vertrouwd was met het werk van Otlet en La Fontaine! Ook vandaag biedt het Mundaneum nog een reeks exquise verzamelingen, zoals het Internationaal Museum van de Pers, de ‘Encyclopedia Universalis Mundaneum’ en thematische collecties over onder meer feminisme, pacifisme en anarchisme.

Kenneth Cukier van the Economist

Het ‘Big Data Week’ event wordt dit jaar wereldwijd in een veertigtal steden (waaronder Atlanta, Berlijn, Chicago, Dubai, Londen,…) georganiseerdonder het thema ‘The connected society’.

In België is Bergen de gaststad, en aan de Week wordt – naast het Mundaneum – onder meer samengewerkt door Google, IBM, Mobistar, de universiteiten van Bergen en Namen, en een reeks overheidsinstellingen en eventlocaties. Naast tentoonstellingen, belichten workshops ook hoe bedrijven ‘big data’ moeten aanpakken en wordt gediscussieerd over hoe big data ‘urban intelligence’ kan beïnvloeden.

Op donderdag 8 mei (20h, Théâtre Le Manège, Bergen) wordt tevens een conferentie georganiseerd waar Kenneth Cukier, big data specialist van het Britse tijdschrift The Economist’ zal spreken over ‘Big Data: the data revolution is under way’. Als co-auteur van ‘Big Data: a revolution that will transform how we live, work and think’ belicht hij onder meer de snelheid waarmee digitale data in de voorbije 10, 15 jaar snel doorgroeiden tot de meest verspreide opslagvorm van informatie.

Data News kan zijn lezers 50 duo-tickets voor de lezing van Cukier, gevolgd door een receptie, aanbieden. Belangstellenden sturen hiervoor een mail ter attentie van delphine.jenart@mundaneum.be , met vermelding van naam, postcode en gemeente, evenals e-mailadres. Het Mundaneum verwittigt de winnaars van de kaarten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content