Bij deze 10 diensten speelde Apple leentjebuur voor iOS 8

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Apple stelde geen nieuwe hardware voor op zijn WWDC-evenement, wel software die bulkt van gejatte features. 10 diensten waar Tim Cook en co hun inspiratie bij haalden.

Haast geen enkel ‘revolutionair’ hardwareproduct van Apple – de iMac, de iPod, de iPhone, de iPad – was de eerste in zijn soort. Het hoeft dus niet te verbazen dat Apple ook voor zijn zopas geïntroduceerde nieuwe mobiele software iOS 8 leentjebuur speelde bij de concurrentie. 10 diensten waar Tim Cook en co hun inspiratie bij haalden.

1. WhatsApp
Apple heeft de berichtendienst iMessage vernieuwd voor iOS 8. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om audio- en videoberichtjes op te nemen en te versturen en om locatiegegevens te delen in gesprekken. Het zijn features die WhatsApp-gebruikers (maar ook Snapchat-gebruikers) al langer kennen. Dat vindt ook WhatsApp-CEO Jan Koum: “Zeer vereerd dat Apple verschillende WhatsApp-functies heeft ‘geleend’ in iMessage voor iOS 8”, tweette hij.

2. WeTransfer
De nieuwe Mail-app gaat gepaard met de functie Mail Drop, die gebruikers toelaat bestanden tot 5 GB te uploaden en te versturen als bijlages. Ontvangers krijgen een veilige downloadlink, die na een tijdje verwijderd wordt. Het heeft verdacht veel weg van WeTransfer, een dienst die Apple nu overbodig lijkt te willen maken.

3. Dropbox
De gepimpte versie van iCloud – iCloud Drive, te vinden in iOS 8, alsook in iOS X Yosemite – brengt u in de gelegenheid alle bestandsformaten op al uw apparaten (ook Windows-toestellen) op te slaan. U kunt de bestanden in mapjes onderbrengen. Ook worden al uw foto’s automatisch gesynchroniseerd. Allemaal afgekeken van Dropbox?

4. Google Now
Apple’s spraakassistent laat zich in iOS 8 aanspreken met het stemcommando ‘Hey Siri’. En via Spotlight kunt u voortaan zoeken naar nieuws, apps en meer. Wie Google Now gebruikt, kan dit allemaal al veel langer.

5. Samsungs Smart Home
Met HomeKit wil Apple uw huishoudapparaten bedienbaar maken met de iPhone. In januari onthulde Samsung al een dergelijke dienst: Smart Home, een platform om koelkasten, ovens en andere slimme huishoudelijke Samsung-toestellen te bedienen met een app.

6. Mailbox
Met de vernieuwde Mail-app in iOS 8 kunt u middels enkele swipe-bewegingen heel snel e-mails behandelen. Naar het voorbeeld van de Mailbox-app.

7. SwiftKey
QuickType is een slim toetsenbord in iOS 8 dat de woorden die u typt beter voorspelt en ook leert van uw typegedrag. SwiftKey is een viruteel keyboard in Android dat dit al langer kan.

8. Skitch
Met Markup heeft Apple een functie aan de Mail-app toegevoegd om foto’s, tekst- en pdf-bestanden te voorzien van aantekeningen, tekeningen of tekstballonnen. Dit lijkt losjes te zijn gebaseerd op Skitch, een tool die eigendom is van Evernote.

9. HealthKit
HealthKit is Apple’s gezondheidsplatform, waar u de gegevens uit al uw fitness-apps kunt bundelen. Bij de dienst hoort ook een eigen Health-app. Niet alleen zijn er al meerdere gezondheidsapps, er bestaat ook al een Australische start-up genaamd HealthKit. CEO Lachlan Wheeler is niet blij dat Apple de naam van zijn bedrijf heeft gestolen. “Ik ben, als Apple-fan, teleurgesteld”, schrijft hij op de HealthKit-blog. “Het had hen slechts 5 seconden tijd gekost om www.healthkit.com in te tikken en ons te ontdekken. Is Apple zo groot dat het zelfs geen ordinaire Google-search meer hoeft te doen?”

10. Android
Notificaties beantwoorden zonder de apps die je aan het gebruiken bent te moeten verlaten, widgets van derden bekijken in het berichtencentrum: het zijn dingen die de grote iOS-concurrent Android al een tijdje mogelijk maakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content