‘Bijna 1 op 4 Android-apps is risicovol of schadelijk’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het Japanse beveiligingsbedrijf analyseerde ruim twee miljoen Android-applicaties, en ondervond dat bijna 25 procent daarvan risicovol dan wel ronduit kwaadaardig is.

Trend Micro, een Japans beveiligingsbedrijf, onderzocht meer dan twee miljoen Android-apps op malware – in de Google Play-store zitten ongeveer 700.000 apps, anderen worden bijvoorbeeld door Chinese of Russische app-winkels verspreid.

Van die ruim twee miljoen apps, is bijna één op de vier kwaadaardig (293.091 stuks) dan wel risicovol (150.203), aldus Trend Micro. 68.740 van de 293.091 kwaadaardige apps zijn afkomstig uit Google Play, de officiële Android-winkel.

Schadelijke apps lekken gebruikersdata zoals telefoonnummers, of ze zuigen de batterij snel leeg en vreten aan het geheugen van het toestel.

Van alle mobiele malware wordt 79 procent via het Android-platform verspreid, zo maakte het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure zopas bekend. Velen hekelen dan wel het gesloten ecosysteem van een app-aanbieder als Apple, maar een open platform zoals dat van Google heeft kennelijk ook nadelen.

Al moet gezegd dat deze cijfers mogelijk niet honderd procent accuraat zijn. Beveiligingsbedrijven zoals Trend Micro verdienen hun brood immers met malware-oplossingen. Toch beweert het Japanse bedrijf dat we hier te maken hebben met een groot probleem dat “niet door de beveiligingsindustrie verzonnen is om oplossingen te kunnen verkopen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content