Bijna 17 procent meer .be-domeinnamen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het aantal .be-domeinnamen ligt weer een pak hoger dan vorig jaar, maar de groei vertraagt wel, aldus beheerder DNS BE.

Het aantal .be-domeinnamen ligt weer een pak hoger dan vorig jaar, maar de groei vertraagt wel, aldus beheerder DNS BE.

Bij het binnenstappen van 2009 telde DNS BE 859.474 .be-domeinnamen. Dat is 16,7 procent meer dan vorig jaar. “Het plafond is zeker nog niet bereikt, maar we merken wel dat de nettogroei minder hoog ligt dan de vorige jaren”, zegt directeur Marc Van Wesemael in een persbericht. In 2007 steeg het aantal domeinnamen nog met 22% ten opzichte van 2006. “Ook in 2009 verwachten we dat deze trend blijft voortzetten, zij het minder uitgesproken.” DNS BE registreerde wel een recordaantal nieuwe .be’s, 222.915 stuks. Dat is 15 procent meer dan in 2007.

Bedrijven zijn nog steeds veruit de grootste afnemers van .be-domeinnamen, maar het aandeel van particulieren groeit traag maar gestaag. Het bedraagt dit jaar 28 procent, tegenover 27,4 procent vorig jaar. Volgens Van Wesemael is dat het gevolg van de toenemende internetpenetratie en de grotere aandacht voor ict in het onderwijs.

Belgen hebben 70 procent van de .be’s in handen. Regionaal zijn de Vlamingen veruit de grootste slokoppen van .be-domeinnamen met 69 procent, Walen halen 17 procent en Brusselaars 14 procent.

Bij de agenten, die de domeinnamen registreren, is al enkele jaren een consolidatie aan de gang. Nu hebben de 10 grootste agenten 40 procent van de domeinnamen in hun portefeuille. 4 van hen zijn buitenlands.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content