Bijna 5 miljoen gebruikersnamen en telefoonnummers van Snapchat-gebruikers uitgelekt

© Capture d'écran facebook
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Hackers hebben op oudejaarsnacht 4,6 miljoen gebruikersnamen en telefoonnummers van Snapchat-gebruikers online gezet.

Snapchat, een populaire app voor het delen van foto’s die na een paar seconden verdwijnen, werd tijdens de nacht van oud op nieuw beroofd van 4,6 miljoen gebruikersgegevens, zoals usernames en telefoonnummers. Die werden openlijk online gezet op de inmiddels lamgelegde website Snapchat.db.info.

De hackers hebben de laatste twee cijfers van de telefoonnummers wel onzichtbaar gemaakt om spam en misbruik te vermijden. Het was naar eigen zeggen louter hun bedoeling het publiek bewust te maken van de beveiligingsrisico’s van digitale diensten.

De gegevens zouden hoofdzakelijk afkomstig zijn van Amerikaanse en Canadese gebruikers, al zou er ook data uit onze contreien tussen staan. Het lijkt er wel op dat niet alle gegevens volledig kloppen. Zo ontbreken bij vele telefoonnummers de gebiedsnummers.

Enkele maanden geleden werd Snapchat al door het Australische Gibson Security op de hoogte gebracht van zwakke plekken in de app. Snapchat zou hier echter maandenlang niks aan gedaan hebben. Pas op 27 december jongstleden werd actie ondernomen.

Gibson beweert zelf echter niet verantwoordelijk te zijn voor de inbraak bij Snapchat. De daders zouden wel het door Gibson blootgelegde lek misbruikt hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content