Bijna alle vergeetverzoeken aan Google zijn ‘privaat en persoonlijk’

© Belga Image

Wie het transparantierapport van Google leest, krijgt de indruk dat vooral criminelen, politici of andere vooraanstaande personen hun recht om vergeten te worden willen doen gelden. Maar uit een analyse van geheime Google-gegevens blijkt het tegendeel.

De meeste aanvragen aan Google om gegevens te verwijderen, vallen volgens een bericht van het onafhankelijke onderzoeksbureau Correctiv in de categorie ‘Privaat en persoonlijk’. Het gaat om meer dan 95 procent van de aanvragen.

Slechts in een paar procent van de gevallen gaat het om zware misdrijven, vooraanstaande personen en politici, meldt Correctiv, samen met de Britse krant The Guardian.

De getallen die als basis dienen voor de analyse van Correctiv en The Guardian zijn afkomstig uit gearchiveerde versies van de website waarop Google zijn transparantierapport heeft geplaatst. Google publiceerde de gegevens daar in broncode, zonder dat ze voor de normale lezer zichtbaar waren. In het transparantierapport haalde Google twintig voorbeelden aan: meer dan de helft betrof controversiële aanvragen, van criminelen, vooraanstaande personen en politici.

Het Europese Hof van Justitie besliste in mei 2014 dat zoekmachines als Google links naar bepaalde inhoud uit hun resultaten moeten filteren als een gebruiker vindt dat zijn persoonlijkheidsrechten geschaad zijn. Desondanks blijven er veel onduidelijkheden bestaan over hoe de uitspraak in de praktijk kan gebracht worden.

(Belga/MI)

Partner Content