Bijna een miljoen Duitsers zonder internet door cyberaanval

© Reuters

In Duitsland ondervinden bijna een miljoen klanten van de telecomoperator Deutsche Telekom sinds zondagnamiddag problemen met hun internetverbinding. Volgens het bedrijf ligt een grootschalige cyberaanval aan de basis van de storing.

De getroffen klanten, verspreid over heel Duitsland, ondervinden problemen met hun internetverbinding, maar ook met hun televisie en vaste telefoonlijn. De storing begon zondagnamiddag bij 900.000 van de in de totaal 20 miljoen klanten van Deutsche Telekom. Ook maandagochtend ondervond een deel van hen nog problemen.

Aanval op routers

“Wij gaan ervan uit dat er een externe aanval is geweest op de routers”, klinkt het bij het bedrijf, dat benadrukt dat specialisten “de hele nacht hebben doorgewerkt om een oplossing te vinden”.

Waar de cyberaanval vandaan komt, is momenteel niet duidelijk.

Rusland

Bij cyberaanvallen op de computers van het Duitse parlement en enkele politieke partijen eerder dit jaar hadden de Duitse inlichtingendiensten wel Rusland met de vinger gewezen.

De hinder op het internet bij bijna een miljoen Duitsers is waarschijnlijk veroorzaakt door een internationale, doelgerichte cyberaanval. Dat zegt ook het Duitse federale kantoor voor computer- en communicatieveiligheid (BSI). De komende dagen moet definitief duidelijk worden wat de internetproblemen veroorzaakt heeft.

Ook in het netwerk van de regering dat door de BSI wordt beschermd, zijn aanvallen geregistreerd. Die konden echter met efficiënte beschermingsmaatregelen worden afgeweerd, aldus de BSI.

Deutsche Telekom telt in totaal meer dan 20 miljoen klanten, beklemtoont een woordvoerder van het bedrijf. Maandag heeft Deutsche Telekom grotendeels vat op het probleem. Even het internet afsluiten en opnieuw aanmelden, zou de routers opnieuw foutloos laten werken.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content