Bill Gates: ‘Google’s plan om arme landen internet te geven is geldverspilling’

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Google wil ontwikkelingslanden via luchtballonnen voorzien van een draadloze internetverbinding. Microsoft-oprichter Bill Gates ziet hier geen brood in.

Google koestert de ambitie om via grote heliumballonnen internet aan te bieden aan de miljarden mensen die in arme, afgelegen landen of rampgebieden leven. De ballonnen van ‘Project Loon’ hebben zenders aan boord waarmee 3G-signalen naar de aarde gestuurd worden, en kunnen op die manier gebieden van zo’n duizend vierkante kilometer van internet voorzien. Google begon dit project in juni te testen in Nieuw-Zeeland, en heeft nu ook testballonnen gelanceerd boven Californië. Daarna wil de zoekgigant de ballonnen onder meer inzetten in Zuid-Afrika en Kenia.

Klinkt revolutionair? Niet volgens Microsoft-oprichter Bill Gates. Hij vindt het Project Loon geldverspilling. “Als een kind diarree heeft, is er geen website die dat kan verhelpen. En als je stervende bent door malaria, dan weet ik niet hoe zo’n ballon je zou kunnen helpen”.

“Uiteraard ben ik een grote believer van de digitale revolutie. Maar het Project Loon van Google is geen goeie zaak. Als je in de ontwikkelingslanden iets wilt betekenen, moet je zeggen: we gaan iets doen tegen malaria. Die landen hebben meer baat bij een betere gezondheidszorg dan bij draadloos internet.”

Zelf doet Gates al jarenlang ontwikkelingswerk. De stichting van hem en zijn vrouw Melinda heeft al meer dan 36 miljard dollar geïnvesteerd in de bestrijding van aids, malaria, polio en tbc, en pompte ook geld in de ontwikkeling van een nieuw soort condoom en schonere toiletten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content