Binnenlandse Zaken test vandaag sms-systeem BE-ALERT

© /

Het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken test vandaag zijn netwerk van elektronische sirenes en het sms-syteem BE-ALERT uit. Dat meldt het Crisiscentrum op zijn website.

Het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken test vandaag zijn netwerk van elektronische sirenes en het sms-syteem BE-ALERT uit. Dat meldt het Crisiscentrum op zijn website.

Tussen 12.00 en 13.30 uur vindt de trimestriële test van het netwerk van de 570 elektronische sirenes plaats, die zijn opgesteld rond nucleaire sites en Seveso-ondernemingen met hoge drempel. Die sirenes worden dagelijks in stilte getest, maar op de eerste donderdag van het trimester wordt ook een hoorbare test uitgevoerd.

Daarnaast wordt in 17 van de 33 pilootgemeenten van het project BE-ALERT een testbericht verstuurd per sms. Inwoners van Zwijndrecht, Lier, Genk, Aarschot, Oudenaarde, Mol, Roeselare, Herentals, Kortrijk, Dendermonde, Sint-Truiden, Zelzate, Etterbeek, Namen, Engis, Moeskroen en Tubeke die hun gsm-nummer hebben ingevoerd in de databank van BE-ALERT, zullen een sms ontvangen met de boodschap dat het om een test gaat.

BE-ALERT moet de bevolking snel inlichten bij gevaar. Het idee dook op na de ramp op Pukkelpop in 2011 en kwam bij het hevige stormweer van enkele weken geleden opnieuw aangewaaid. Een nationale uitrol staat volgens het crisiscentrum ten vroegste in 2015 gepland.

Voor het sms-systeem is het niet de bedoeling dat telkens heel het land telkens wordt gewaarschuwd. Zo moet het mogelijk zijn om ook specifieke regio’s te verwittigen door iedereen in de buurt van bepaalde zendmasten een bericht te sturen.

De bevolking kan met vragen over de alarmeringstests terecht op het nummer 0800/94.113. Opmerkingen kunnen ook meegedeeld worden via be-alert@ibz.fgov.be. De resultaten van de test worden donderdag in de loop van de namiddag verwacht. (Belga/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content