Binnenschippers eindelijk ondergedompeld in ICT

97 procent van de binnenschepen is uitgerust met minimaal 1 computer. Dat is een toename van bijna 10 procent in 7 jaar tijd.

97 procent van de binnenschepen is uitgerust met minimaal 1 computer. Dat is een toename van bijna 10 procent in 7 jaar tijd.

Een en ander blijkt uit een grootschalige enquête van Promotie Binnenvaart Vlaanderen bij meer dan 1000 schippers. Als één van de laatste economische bedrijfstakken, zijn de binnenschippers nu ook bijna allemaal het digitale tijdperk ingetreden. Bijna 70 procent van de schippers zegt een basiskennis van de computers te hebben, en nog eens 21 procent dicht zichzelf een goede kennis toe. Meer dan 80 procent van de apparatuur wordt dagelijks gebruikt voor beroepsdoeleinden. Dit vooral voor het consulteren van elektronische vaarkaarten en voor de elektronische reisaanmelding.

Zowat 84 procent van de binnenschepen heeft internet aan boord. Dat is 30 procent meer dan in 2005 en 8 procent hoger dan bijvoorbeeld in Duitsland. Alleen oudere schippers houden op dit vlak de boot nog af. E-mail wordt vooral gebruikt voor contact met de opdrachtgevers, collega’s en voor privédoeleinden.

Intussen heeft ook 81 procent van de binnenschepen het Automatische Identificatie Systeem (AIS) aan boord, de (transponder-)technologie om – ter wille van de veiligheid – overzicht en informatie te bieden via interactie tussen de schepen onderling en met instanties aan de wal. Een spectaculaire stijging (slechts 12 procent in 2010) die is te wijten aan de verplichting om hiermee de haven van Antwerpen aan te doen. Toch zijn de meeste ondervraagden gesteld op hun privacy en willen ze hun positie of vaarrichting liever geheim houden.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content