BIPT beboet Skype

© iStock

De Belgische telecomregulator legt Skype, een dochter van Microsoft, een boete op voor SkypeOut. De VoIPdienst houdt zich niet aan de Belgische telecomwetgeving.

Skype moet 223.454 euro betalen omwille van SkypeOut, de dienst waarmee je telefoonnummers kan bellen. Door die functie gedraagt het bedrijf zich immers als een klassieke telecomoperator, maar volgens het BIPT wil Skype zich niet aanmelden als operator, wat gepaard gaat met allerlei verplichtingen.

Het BIPT oordeelt dat Skype diensten tegen betaling aanbiedt, signalen overdraagt en via elektronische communicatienetwerken opereert. Daarom had de dienst zich al sinds 1 oktober 2013 moeten aanmelden. Het BIPT maande Skype in 2014 al aan om dat te doen. Ook in 2015 en dit jaar werd het bedrijf gehoord vooraleer de boete werd opgelegd. Skype heeft nog wel de mogelijkheid om binnen de zestig dagen in beroep te gaan.

Telecomverplichtingen

De vraag tot registratie gaat om meer dan een simpele aanmelding. Omdat het bedrijf zich niet als telecomoperator registreert, ontsnapt het ook aan de telecomwetten rond netwerkveiligheid, toegang tot de nooddiensten (112), de mogelijkheid om de Ombudsdienst telecom in te schakelen.

Tegelijk voorkomt het ook verplichtingen rond gegevensbewaring, denk maar aan telefoontaps in het kader van criminele onderzoeken. Tot slot geeft het Skype ook een concurrentiel voordeel ten opzichte van de traditionele operatoren, aldus het BIPT.

Ook andere VoIP-spelers?

Skype is niet de enige populaire VoIP-dienst op de markt. Zo kan je met Whatsapp, Facebook Messenger of Viber vandaag ook telefoongesprekken voeren, maar vooralsnog niet naar klassieke telefoonnummers. Het BIPT noemt momenteel geen namen, maar zegt wel dat het de markt bekijkt en dat het aan gelijkaardige diensten ook zal vragen om aangifte te doen van hun telecomactiviteiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content