BIPT komt bij u thuis gsm-straling meten

In opdracht van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) gaat telecomwaakhond BIPT bij iedere burger die dat wenst de straling van gsm-masten en draadloos internet meten.

In opdracht van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) gaat telecomwaakhond BIPT bij iedere burger die dat wenst de straling van gsm-masten en draadloos internet meten.

Dat vertelde de minister tijdens een persontmoeting. Aangezien er steeds meer straling in de lucht hangt via de antennes van gsm-stations, tv-zenders, internetproviders of radiostations, worden er vanuit Europa regels opgelegd die de cumulatieve straling moeten beperken. Het wetenschappelijk onderzoek is immers nog niet zo ver gevorderd dat de juiste impact van deze straling op de gezondheid kan bepaald worden.

Sinds 2009 heeft Vlaanderen de bevoegdheid om zelf de normen voor het grondgebied te bepalen. Nu biedt minister Schauvliege burgers en organisaties de kans om via een gratis meting te testen of de straling in hun buurt onder de normen blijft.

“In de praktijk zullen wij een meettechnicus van het BIPT sturen om via gespecialiseerde apparatuur de gemiddelde straling te meten”, zei Schauvliege. “Het toestel meet de cumulatieve straling van gsm-masten, draadloos internet, maar bijvoorbeeld ook de signalen die hulpdiensten uitzenden. Op die manier krijg je een objectief rapport.”

De minister kondigde ook een campagne aan die mogelijke gezondheidsrisico’s door straling moet beperken. Er komen folders en infosessies in alle provincies.

Opgemerkte gast op de persconferentie was Luc Leenders, coördinator van de organisatie Stralingsarm Vlaanderen. Hij schat dat 3 tot 5 procent van de bevolking extra gevoelig is voor straling en, net zoals hijzelf, hier ernstige gezondheidsproblemen aan overhoudt. Namens zijn organisatie drong hij bij de minister aan om de normen nog lager te leggen en verder onderzoek hiernaar te stimuleren.

Bron: Belga

Partner Content