BIPT stelt strategisch plan voor

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Luc Hindryckx, de voorzitter van toezichthouder BIPT, heeft de krijtlijnen voorgesteld van het strategisch plan voor de komende drie jaar. Daar hoort een interne reorganisatie bij.

Luc Hindryckx, de voorzitter van toezichthouder BIPT, heeft de eerste krijtlijnen voorgesteld van het strategisch plan voor de komende drie jaar. Daar hoort een interne reorganisatie bij.

Op het colloquim van het Platform voor alternatieve telecomoperatoren en service providers heeft Luc Hindryckx, voorzitter van het BIPT voor het eerst het strategisch kader geschetst waarbinnen de toezichthouder de komende drie jaar wil werken. Het BIPT wil een krachtdadig beleid voeren, waarbij het de nadruk legt op “efficiënte regulatie”. “Investeringen die operatoren gedaan hebben, moeten gerespecteerd worden”, zei Luc Hindryckx, waarmee hij op één lijn ligt met de recente aanbevelingen van de Europese Commissie.

Met het plan liggen alle strategische elementen op tafel. Maar nu is het zaak om te bekijken hoe die strategie concreet uitgevoerd zal worden. “De bedoeling is om die strategie nu in processen om te zetten en tot concrete operationale doelstellingen te komen”, zei Hindryckx voor de verzamelde operators. Die doelstellingen zouden bijvoorbeeld ook rond net neutrality of M2M (machine-to-machine) kunnen draaien. “Net neutrality is een hot topic, maar het is duidelijk dat de Europese Commissie nog een kader zoekt. M2M is dan weer een belangrijke markt maar waar een nummertekort dreigt. Het is zaak om de Belgische positie veilig te stellen”, aldus Hindryckx.

Charles Cuvelliez verantwoordelijk voor telecom

Een eerste aanzet voor de uitvoering van het strategisch plan is een interne herverdeling van de bevoegdheden. Voortaan deelt het BIPT het beleid op in een aantal ‘pools’. Zo wordt Charles Cuvelliez voortaan de verantwoordelijke voor de telecom & ict-pool, terwijl Catherine Rutten de consumenten-pool voor haar rekening neemt. Daaronder valt alles rond consumentenbescherming zonder aandacht voor de bedrijvenklanten uit het oog te verliezen. Charles Cuvelliez zal de marktanalyses rond telecom voor zijn rekening nemen. “Vanuit zijn ruime telecomervaring (hij werkte onder meer bij Belgacom, Mobistar, Orange Business Services en KPN Orange, nvdr) is hij daar goed toe geplaatst. Maar in zijn taak zal hij zeker bijgestaan worden door Catherine voor de juridische kant”, voegt Axel Desmedt van het BIPT nog toe. Tijdens de presentatie wees Luc Hindryckx overigens nogmaals op de beperkte BIPT-mankracht (een 5-tal) die zich specifiek over de marktanalyses ontfermt. “Bij de Nederlandse regulator OPTA werkt er 50 man op marktanalyse”, maakte Hindryckx de vergelijking.

Alle details over de reorganisatie worden op 28 oktober gepubliceerd. Vanaf 18 oktober start et BIPT met een openbare raadpleging rond het nieuwe plan. De bedoeling is om op 23 november het strategisch plan finaal te publiceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content