BIPT stelt Telenet-Tecteo in gebreke voor 3G

© gf

De Belgische telecomregulator stelt Telenet en Voo in gebreke omdat beide operatoren hun 3G-licentie nog steeds niet hebben gebruikt. Telenet wil echter wel ‘een 3G product’ lanceren.

Telenet Tecteo Bidco, het bedrijf opgericht om Telenet en Voo samen te laten bieden op de 3G-licentie, moest tegen 15 januari van dit jaar zijn verkregen licentie ook effectief gebruiken. Telenet heeft een mobiel aanbod en Voo wil dit op termijn ook aanbieden, maar beiden doen dat als virtuele operator op het netwerk van Mobistar.

Het BIPT had eerder al laten weten dat dit niet kon en nu de deadline ruimschoots is overschreden, stelt de regulator beide operatoren in gebreke. Er komt een boete en de overtreding (het niet lanceren van een commerciëel 3G-aanbod komt) moet binnen de zes maanden worden opgelost. Anders kan de boede nog worden verdubbeld. Bij ernstige of herhaalde overtredingen, kan het BIPT de gebruiksrechten van de licentie opschorten of intrekken.

Telenet: wel product gepland

Telenet bevestigt aan Data News dat het in gebreke werd gesteld en zegt dat het de situatie de komende dagen bekijkt. Of het bedrijf in beroep gaat staat dus nog niet vast.

Wel werkt Telenet momenteel aan ‘een commercieel 3G-product’. Het gaat niet om een netwerk zoals we dat vandaag kennen bij Mobistar, Proximus of Base kennen, maar wel om een dienst die het verkregen spectrum gebruikt waardoor het in regel is met de voorwaarden van het BIPT.

Wat dat product precies is, wil Telenet nog niet kwijt, maar het is geenszins de bedoeling om als vierde operator België vol zendmasten te zetten.

Beide operatoren hadden eind 2012 uitstel gevraagd door overmacht, maar het BIPT heeft dat verzoek op 5 april 2013 verworpen. Wel zijn er gesprekken aan de gang tussen de operatoren en de regulator, vermoedelijk over de vraag of Telenet met de te lanceren dienst voldoet aan de voorwaarde om een 3G-licentie te mogen houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content