BIPT wil minder taksen op zendmasten

© Thinkstock
Pieterjan Van Leemputten

Vandaag gebruikt 46 procent van de Belgen mobiel internet. Om dat cijfer verder op te trekken heeft telecomregulator BIPT een reeks aanbevelingen voor de sector, de overheid, de gebruikers en zichzelf.

Vandaag gebruikt 46 procent van de Belgen mobiel internet. Om dat cijfer verder op te trekken heeft telecomregulator BIPT een reeks aanbevelingen voor de sector, de overheid, de gebruikers en zichzelf. We zitten met een penetratiegraad van 46 procent nog steeds onder het Europees gemiddelde van 63 procent, maar de situatie verbetert wel ten opzichte van enkele jaren geleden. Tegelijk is het BIPT van oordeel dat de operatoren voldoende inspanningen doen voor een optimale dekking en met 15 procent marktaandeel voor MVNO’s is ook hun invloed op de markt merkbaar.

Maar omdat er nog steeds flink wat marge is voor verbeteringen heeft het BIPT via een studie van IDATE acht aanbevelingen, ook voor zichzelf, die de groei van mobiel internet verder kunnen stimuleren:

Operatoren moeten bill shocks (door hoge roamingkosten in het buitenland) vermijden. Zij moeten klanten sinds februari hierover informeren als hun forfait wordt overschreden, maar het BIPT moet dat ook controleren. Gebruikers moeten meer transparantie krijgen over hun effectief dataverbruik. Zo kunnen ze makkelijker vergelijken op basis van hun noden. Het BIPT moet regelmatig metingen uitvoeren over de dekking en dienstkwaliteit. Zo hebben gebruikers vaak minder interesse in mobiel internet omdat ze denken dat de beschikbaarheid te beperkt is. Het BIPT moet de 700 Mhz-frequentie veilen en dit rond 2018-2020. Dit zal vooral het 4G signaal versterken en is geschikt voor een vlotte binnenhuisdekking. De procedure voor nieuwe radiosites (zendmasten) moet geharmoniseerd worden. Zeker voor kleine cellen moet het mogelijk zijn om deze sneller te plaatsen dan met de huidige administratieve procedures het geval is. De regulator wil de regionale overheden aansporen om de taksen op kleine basisstations te verlagen of af te schaffen. Volgens het BIPT houden dergelijke initiatieven een vlotte uitrol tegen. Naast lagere taksen en betere procedures hoopt het BIPT ook dat de regio’s meer kennis uitwisselen en goede praktijken rond stralingsnormen of taxatie harmoniseren. Tot slot moet de regulator met consumentenorganisaties, overheden, operatoren en andere betrokkenen rond de tafel zitten om te bekijken hoe het beter kan.

Een aantal aanbevelingen worden vandaag al toegepast. Zo organiseerde de regulator vanmorgen alvast een rondetafel en maakt het werk van de veiling van de 700 MHz-band als tweede digitaal dividend.

Of de telecomwaakhond zelf extra regulering of deregulering op zal leggen is volgens voorzitter Jack Hamande niet aan de orde. “We gaan verder met wat we al hebben gedaan. We zullen deze aan bevelingen verder opvolgen en ook Bestetarief.be verder uitspelen zodat consumenten bewust kunnen kiezen. Voor maatregelen kijken we naar wat best past in ieders belangen.”

BIPT-lid Luc Vanfleteren vult daarop aan dat de regulator al heeft ingegrepen waar het nodig was. Zo zijn de mobiele terminatietarieven gezakt van acht cent naar één cent. “Hiermee zijn we op Europees vlak naar een laag niveau gezakt, maar veel lager kan je hier niet in gaan.”

Het BIPT stelt vast dat het gebruik van mobiel internet in de lift zit. Maar nog steeds veel beter kan, mede omdat de consument weinig profiteert van koppelverkoop en grote datavolumes (2-5 GB) eerder zeldzaam of duur zijn. Dat terwijl de kleine gebruiker vaak geen data-abonnement neemt door de sterke aanwezigheid van publieke hotspots (onder meer voor klanten van Telenet en Belgacom).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content