BIPT wil minimale internetsnelheid van 1Mbps in heel België

Het BIPT heeft een voorstel klaar waarin staat dat heel België moet kunnen rekenen op een minimale internetsnelheid van 1Mbps. Dit moet de verstoring op de markt tot een minimum beperken en de sociale inclusie verzekeren.

Het Belgisch instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) heeft een voorstel klaar waarin heel het Belgisch grondgebied moet kunnen rekenen op toegang tot het internet met een minimale bitsnelheid van 1Mbps. Dit moet de verstoring op de markt tot een minimum beperken en de sociale inclusie verzekeren.

Volgens de telecomwet moet elke persoon die een “redelijk verzoek” indient ongeacht de geografische locatie over een breedbandaansluiting beschikken. In België beschikt 99,5 procent van de bevolking over zo’n toegang.

“Met dit voorstel willen we de overige 0,5 procent van de bevolking toegang tot het internet garanderen”, zegt Dirk Appelmans van het BIPT. “Zij wonen voornamelijk in de minst bevolkte gebieden van ons land, waar de kostprijs voor een breedbandverbinding te hoog ligt voor de operatoren.”

De operatoren moeten het voorstel nog in detail bekijken. “Maar we zijn blij met elk initiatief om de internetkloof te verkleinen”, zegt Jan Margot van Belgacom. Al is hij er niet van overtuigd dat de verplichting tot een vaste snelheid de juiste oplossing is. “Het lijkt ons beter om klant per klant te bekijken. Want er zijn ook mobiele oplossingen die goedkoper uitvallen.”

De operatoren krijgen tot 15 januari de tijd om te reageren op het voorstel van het BIPT. (Belga/MI)

Partner Content